In KunstLokaalMook prijkt momenteel de jubileumexpositie Toen en Nu. De werken zijn tot en met februari te zien. (Tekst en foto: Jos Gröniger)
In KunstLokaalMook prijkt momenteel de jubileumexpositie Toen en Nu. De werken zijn tot en met februari te zien. (Tekst en foto: Jos Gröniger)

Stichting Jacques van Mourik viert jubileumfeest

Kunst en cultuur 682 keer gelezen

MOOK / PLASMOLEN | De idyllische omgeving van Mook, Plasmolen en omgeving was voor de Amsterdamse kunstenaar Jacques van Mourik (12 november 1879) een bron van inspiratie. In zijn kielzog kwamen in de twintigste eeuw ook Dirk Ocker en andere vakbroeders naar de Kop van Noord Limburg. Ter ere van Amsterdammer Van Mourik die in 1971 overleed werd op 10 december 1992 Stichting Jacques van Mourik opgericht. De stichting en haar leden stonden zondag stil bij het 30-jarig jubileum. Ook werd de expositie Toen en Nu geopend in KunstLokaalMook. 

KunstLokaalMook is sinds september 2020 het onderkomen van de jubilerende stichting die in 2017 het 25-jarig bestaan vierde met een expositie met werken van hedendaagse lokale kunstenaars in het raadhuis van de gemeente Mook en Middelaar.
Ook in het pand aan de Rijksweg 86 in Mook is het doel van Stichting Jacques van Mourik het documenteren, beheren en exposeren van kunstwerken uit de Kop van Limburg vanaf 1900 tot heden. Daarnaast biedt de stichting in KunstLokaalMook gelegenheid tot het exposeren van werken van hedendaagse kunstenaars uit de omgeving. De werken van de Kunst Kolonie Plasmolen staan alom goed aangeschreven. Dat blijkt ook uit het feit dat Plasmolen een van weinige Nederlandse schildersdorpen is en zelfs het enige in Limburg. Plasmolen is sinds 2009 officieel erkend door de European Federation of Artists’ Colonies (EuroArt) als ‘European Artist colony’.

In de twee jaren na de opening bood de stichting kunstenaars uit de regio de mogelijkheid de ruimte in KunstLokaalMook te huren voor het exposeren van de hedendaagse kunst. In het jubileumjaar wordt de koers licht gewijzigd. “De exposities liepen goed maar we ontdekten dat de werken van onze eigen kunstenaars meer uit het zicht raakten”, zegt Masja Nannings, bestuurslid en coördinator exposities van de stichting. “We exposeren vroegere kunst nu samen met hedendaagse werken. Die combinatie is in trek.”

Jubileumexpositie Toen en Nu
In de jubileumexpositie ‘Toen en nu’ wordt samengewerkt met een aantal hedendaagse kunstenaars die woonachtig/werkzaam zijn in de gemeente Mook en Middelaar. Deze kunstenaars hebben ook meegewerkt aan de jubileumexpositie in 2017.Zij zijn gevraagd een werk aan te leveren dat laat zien waar ze ‘nu’ staan. Daarnaast zijn er werken te zien uit de collectie van Stichting Jacques van Mourik.
‘Toen en nu’ ‘is te zien tot en met februari 2023. KunstLokaalMook is elke zondag geopend van 12.00 tot 16.00 uur met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Ter gelegenheid van het jubileum is ook het boekje ‘Een klein paradijs Plasmolen’ uitgegeven. De jubileumuitgave is voor 9,95 euro te koop in KunstLokaalMook aan de Rijksweg 86 in Mook.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant