De actievoerders voor het behoud van het zwembad in Gennep.
De actievoerders voor het behoud van het zwembad in Gennep. Foto: Persbureau SK-Media

Koude deert ‘activisten’ Red ons zwembad niets

Algemeen 583 keer gelezen

GENNEP | Op een koude en natte zaterdagochtend waarop menigeen in een behaaglijk warme huiskamer op de bank de krant spelt togen zo’n vijftig mensen naar het gemeentehuis op het Ellen Hoffmannplein in Gennep om actie te voeren voor het behoud van zwembad Pica Mare. Gewapend met zwembadjes en spandoeken werd de actie luister bij gezet. 

De gemeente Gennep moet door vanuit het Rijk aangekondigde bezuinigingen komende jaren zorgvuldig met de centen omgaan. Dat stelt het college van B en W en de gemeenteraad voor flinke dilemma’s. Waar liggen de prioriteiten? Wordt geld uitgetrokken voor een MFA in Ottersum, een groene gracht in Gennep, een brug in het Niersdal of voor het in stand houden van het zwembad in Gennep? 

Gebruikers van het zwembad hebben hun keuze al bepaald. In hun ogen wordt zwembad Pica Mare wordt drastisch gerenoveerd of maakt plaats voor een nieuwe accommodatie. Zwemmen moet immers mogelijk blijven. Kinderen moeten zwemonderwijs kunnen genieten voor hun eigen veiligheid, doelgroepen willen mobiel blijven door te zwemmen of anders te bewegen in het water. Om samen een vuist te maken zijn de tegenstanders van sluiting verenigd in actiegroep Red ons Zwembad. Namens die groep is Vivalo-voorzitter Willem Elders een van de aanjagers. Hij blikte tevreden terug. “De deelname had groter mogen zijn, maar met de ontwikkelingen ben ik tevreden. Er ontstaan samenwerkingsverbanden tussen de gebruikers, en tussen andere verenigingen. Men wordt zich ervan bewust dat we elkaar kunnen steunen. Zo gaat zwemvereniging Vivalo samen met Gennep Vitaal zwemmen voor vijftig plussers opzetten. En ook vanuit de gemeente worden mogelijkheden gezocht om in de regio een zwembad te behouden.”
Red ons zwembad blijft strijdbaar en houdt komende weken diverse periodieke vriendelijke acties.

Regiodeal reddingsboei?
Gloort er hoop voor het behoud van het zwembad, of wordt nieuwbouw mogelijk. Namens de drie noordelijkste gemeenten van Limburg overweegt de gemeente een verzoek op middelen uit de Regiodeal Noord Limburg. De Regiodeal is een subsidieregeling voor de acht gemeenten in Noord-Limburg. Gemeenten kunnen er een beroep op doen voor projecten en voorzieningen die van regionaal belang zijn en bijdragen aan welzijn en leefbaarheid.
Wethouder Janine van Hulsteijn is met de buurgemeenten Mook en Middelaar en Bergen in overleg om in dat kader een aanvraag te doen voor het zwembad. De buurgemeenten steunen het behoud van een zwembad in de kop van Noord-Limburg, bijvoorbeeld als daar een aanvraag voor ingediend wordt in het kader van de Regiodeal. Gennep voert met de gemeente Berg en Dal ambtelijk overleg over eventuele samenwerking. In Berg en Dal loopt momenteel een onderzoek naar de toekomst van het zwembad in Groesbeek.  Ook is er bestuurlijk en ambtelijk contact geweest met de provincie Limburg over financieringsmogelijkheden. De Regiodeal, maar ook een in te stellen Leefbaarheidsfonds zijn daarbij als mogelijke opties genoemd. Gennep monitort alle ontwikkelingen en zet stappen zodra het kansen ziet.

Rectificatie
In het artikel ‘Is Regiodeal oplossing voor zwembad voor regio’ werd ten onrechte geïmpliceerd dat de aanvraag voor middelen uit de Regiodeal al gedaan is. De gemeenten Bergen en Mook en Middelaar zijn gepolst. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant