Harry en Marianna Janssen - Skowronski vonden een nieuw thuis in Gennep. Het 65-jarig bruidspaar werd gefeliciteerd door wethouder Janine van Hulsteijn.
Harry en Marianna Janssen - Skowronski vonden een nieuw thuis in Gennep. Het 65-jarig bruidspaar werd gefeliciteerd door wethouder Janine van Hulsteijn. Foto: Jos Gröniger

Harry en Marianna Janssen zijn al 65 jaar onafscheidelijk

Human Interest 1.414 keer gelezen

GENNEP | De overstap van de Limburgse mijnstreek naar het noorden van de provincie kostte Marianna en Harry Janssen – Skowronski even wat moeite, maar meer dan een halve eeuw later voelen zij zich echte Gennepenaren. Op dinsdag 16 april vierden Harry (92) en Marianna (85) de 65ste huwelijksdag. Locoburgemeester Janine van Hulsteijn feliciteerde het echtpaar.

Het burgerlijk huwelijk werd op 16 april 1959 voltrokken in het gemeentehuis van Brunssum, de geboorteplaats van Harry en Marianna, zoon Rob (54) en dochter Petra (57). “Het huwelijk werd in 1960 ingezegend”, zegt Marianna. 

Harry en Marianna leerden elkaar kennen op de kermis in Brunssum. “Het was op een dansavond tijdens de kermis van 1957, maar Harry danste niet”, zegt Marianna, die werkte als administratief medewerkster bij warenhuis Schunck in Heerlen. Harry werkte bij het toezicht van de technische dienst in de mijnen Hendrik en Emma. “Ik was ook ploegleider van de reddingsbrigade in de mijn”, zegt hij.
Na de mijnsluiting volgde Harry een omscholingscursus tot hoofdwerkmeester sociale werkvoorziening. Hij vond werk in Gennep waar hij als ploegleider aan de slag kon bij de Streekwerkplaats (tegenwoordig Intos) van de Augustinusstichting (met Maria Roepaan opgegaan in Dichterbij).
Zijn geliefde Marianna en de kinderen bleven in de beginperiode achter in Brunssum. “Ik was in de kost bij Van Arensbergen en weekenden reisde ik terug naar huis” ,zegt Harry. Na een half jaar stond er een nieuwbouwhuis klaar aan de Puttershof in Gennep. “Het huis werd aangeboden door Augustinusstichting, en is nu nog steeds eigendom van Dichterbij.”

In het verre Gennep overwonnen het Brunssumse gezinnetje de heimwee en aanpassingsprobleempjes. “We kenden in het begin niemand hier, en door sommige mensen werden we beschouwd als de vreemden, die hier in een nieuwbouwhuis gingen wonen”, zegt Marianna. De startproblemen waren van korte duur. “Na anderhalf jaar voelden we ons hier geaccepteerd en thuis”, zegt Marianna, die net als echtgenoot Harry de draai vond. “We wonen hier nog steeds heerlijk”, zegt Harry, “De omgeving is zo mooi. Je fietst even en je bent in de prachtige natuur.” Na zijn pensioen ontstond bij hem de interesse voor computers. “Dat begon in 1999”, zegt zoon Rob, “pap is eigenaar van een IMac, een IPad en een IPhone. Dagelijks computert hij nog.”
Marianna vond en vindt afleiding in fietsen, handwerken, zwemmen en lezen.
De stap van Brunssum naar Gennep was in 1970 groot, maar spijt is er niet geweest. “We zijn hier nog steeds allemaal op onze plek”, klinkt het tevreden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant