De Fries Johan Smedema overleed op 83-jarige leeftijd.
De Fries Johan Smedema overleed op 83-jarige leeftijd.

‘Trotse Fries’ Johan Smedema overleden

Algemeen 1.283 keer gelezen

SINT ANTHONIS | In Sint Anthonis is op 17 januari Mr. Johan Smedema plotseling overleden. De in Leeuwarden geboren makelaar werd 83 jaar.

Johan Smedema werd 56 jaar geleden beëdigd tot makelaar taxateur. Zes jaar later startte hij Smedema Makelaars en Taxateurs. Het eigen bedrijf waarin zoon Herbert tegenwoordig aan het hoofd staat, leidde hij tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd. Wie kocht er niet een woning na de bemiddeling van de makelaar en taxateur van Friese afkomst? Tot aan afgelopen week werkte hij nog dagelijks als taxateur. Ook na zijn tachtigste verjaardag bleef hij beëdigd taxateur. De benodigde cursussen volgde hij consequent.

De tot eind 2022 in Gennep woonachtige Johan Smedema had oog voor het sociale leven en was maatschappelijk en politiek betrokken. Zonder op de voorgrond te treden was hij vanaf 1974 lid van de lokale VVD. Op de achtergrond ondersteunde en adviseerde hij raadsleden. Zijn lokale betrokkenheid bij de VVD werd intensiever vanaf 1984, toen hij regelmatig leden- of fractievergaderingen bijwoonde en vaste notulist werd. Met het teruglopende ledenaantal stortte Johan Smedema zich op het bedenken van activiteiten en ledenwervingsacties. Toen in 2010 de liberale partij door teruglopend aantal leden in een crisis dreigde te raken en niet meer vertegenwoordigd was in de gemeenteraad, sprong hij op de bres. Voor zijn betrokkenheid en werk werd hij in 2019 door de VVD benoemd tot Lid van Verdienste. Een jaar eerder werd hij Koninklijk onderscheiden.
Namens Rotary Club Cuijk was Johan Smedema verbonden aan Stichting Jeugdkamp Boemerang, dat jeugdkampen verzorgt voor kinderen die in hun gezin tussen de wal en het schip terechtkomen.

Johan Smedema was medeoprichter en voormalig bestuurslid van stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Hij was tien jaar lang secretaris van het bestuur en diverse commissies. In die functie was hij betrokken bij alle projecten en activiteiten van de Vrienden. ‘Johan was hét gezicht van de Vrienden’, meldt de stichting op haar website.

(Bronnen: Nieuwsbrief VVD Gennep en www.vvhm.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant