De Zandstraat was vanaf de Zuidoostwal tot aan Markt in Gennep gevuld met tractoren.
De Zandstraat was vanaf de Zuidoostwal tot aan Markt in Gennep gevuld met tractoren. Foto: Jos Gröniger

Land- en tuinbouwers Gennep: ‘bied ons toekomst’

Landbouw / Visserij 489 keer gelezen

GENNEP | De ondernemers in de agrarische sector in Gennep  hebben maandag het ongenoegen over de landelijke stikstofplannen geuit en de bezorgdheid over hun eigen toekomst uitgesproken. Dat deden zij voor het eerst collectief. In een colonne met circa zestig tractoren en andere landbouwvoertuigen togen zij naar het stadhuis om burgemeester Hans Teunissen een petitie te overhandigen. 

Volgens de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) moet in Gennep de stikstofuitstoot tussen 47 en 95 procent gereduceerd worden. En dat terwijl die uitstoot in de laatste drie decennia al gehalveerd is. Daar komt bovenop dat afgelopen jaar de complete nertsenhouderij uit de gemeente verdwenen is.
De extensieve veehouderij verdwijnt grotendeels. De veehouderijsector telt momenteel acht melkveehouderijen, drie vleeshouderijen, vier varkenshouderijen, twee pluimveehouderijen, twee geitenhouderijen en nog een aantal paardenhouderijen. De beperkingen op grondbemesting trekt ook een zware wissel op akkerbouw en plantenteelt.
De agrarische ondernemers maken zich zorgen om de toekomst van het Maasdal, Niersdal en gronden aan de stuwwal. De agrariërs roepen de gemeente op te kiezen voor de toekomst van de hun sector.
De noodroep vond bijval van het massaal opgekomen publiek. Ook burgemeester Teunissen had oor voor het betoog van woordvoerder Henk Ebbers. De burgervader zij trots te zijn op de wijze waarop de agrariërs de helft van het buitengebied beheren. “Ik stuur deze petitie door naar de raadsleden.”

Het was druk bij de manifestatie op de Markt in Gennep
De stoet tractoren verlaat het centrum van Gennep.

Uit de krant