Pierre Hermans: 'Wielrenners komen graag naar Boxmeer.'
Pierre Hermans: 'Wielrenners komen graag naar Boxmeer.' Foto: Arjan Broekmans

‘Zodra de Tour begint, ga ik niet meer over m’n eigen agenda’

Sport 1.063 keer gelezen

BOXMEER | Het zijn drukke tijden voor Pierre Hermans. Het werk van de rondebaas van Daags na de Tour vindt al weken in stilte plaats en moet maandag 25 juli een apotheose bereiken met een geslaagd criterium in de straten van Boxmeer. “Daags na de Tour is voor de wielrenners geen moetje. Ze vinden het leuk om naar Boxmeer te komen”, weet Hermans, die sinds 2013 de scepter zwaait.

Door Martijn Schwillens

Het interview met Hermans is nog geen twee minuten bezig als zijn telefoon gaat. “Sorry, een wielermakelaar, deze moet ik even nemen”, excuseert de 62-jarige Boxmerenaar. Om korte tijd terug te komen in zijn werkkamer. “Nee, er is nog niets concreet”, lacht hij. “Maar zo gaat het de hele dag, hoor. Zodra de Tour de France is begonnen, ga ik niet meer over mijn eigen agenda. Hoe dichterbij Daags na de Tour komt, hoe intensiever het contact met wielermakelaars en managers van wielrenners. Maar over het algemeen worden pas in de laatste Tour-week de wielrenners definitief vastgelegd.”

‘Ze komen graag naar Boxmeer’
Tien jaar geleden was Daags na de Tour nagenoeg ter ziele. Anno 2022 is ‘Boxmeer’ het grootste wielercriterium van ons land met gemiddeld 35.000 bezoekers. “De wielrenners komen vanwege de sfeer graag naar Boxmeer. Vroeger waren de criteriums een mogelijkheid voor de renners om een extra zakcentje te verdienen, maar tegenwoordig verdienen profwielrenners goed geld. Soms wel meer dan een miljoen per jaar. Dan is de gage die ze hier krijgen een leuk extraatje, maar ze moeten graag willen meedoen. Ik heb de afgelopen tien jaar gemerkt dat ze graag naar Boxmeer komen. Het is zeker geen moetje”, verduidelijkt Hermans.‘Iedereen heeft zin om weer te knallen’

‘Enthousiasme is ongekend groot’
Na de coronaperikelen en de afgelaste edities van 2020 en 2021 kijkt Hermans er enorm naar uit om eindelijk ‘weer eens te knallen’. “In die zin ben ik maar een onderdeel van een groter geheel, want het gemis heeft zich de afgelopen jaren vooral doen voelen bij onze vrijwilligers. Zeker vorig jaar, toen alles in de steigers stond. Het voelde toch alsof je de kerstboom al hebt opgetuigd en kerstmis niet doorgaat”, legt Hermans uit. “Gelukkig is het enthousiasme bij onze vrijwilligers niet minder geworden. Sterker nog, ik bespeur een ongekend enthousiasme bij iedereen. Ook bij onze sponsors en de horeca, die enorm uitkijken naar dit evenement.”
Corona zal geen spelbreker zijn in 2022, zoveel is zeker. “Corona zorgt bij de sporters wel voor enige terughoudendheid, maar je loopt als criterium altijd risico dat een renner niet fit terugkeert uit de Tour de France en dan doet-ie ook niet mee. Maar beperkingen zijn er niet: Daags na de Tour zal op 25 juli weer net zo’n groot feest worden als in 2019 en de jaren ervoor.”

Niet minder, wel wat anders
Desalniettemin staan er wel wat wijzigingen op de rol voor de 46ste editie van Daags na de Tour. “Direct na de Tour de France begint de Tour de France Femmes, waardoor de Nederlandse profwielrensters niet beschikbaar zijn voor de vrouwenwedstrijd. En uit veiligheidsoverwegingen is de rondrit met cabrio’s en daarin enkele VIP’s afgeschaft. Daartegenover staat de terugkeer van de skeelerwedstrijd op het programma. Daar is al enorm goed op gereageerd.”

Deelnemersveld: wikken en wegen
Hermans (’ik ben geen uitgesproken wielerliefhebber’) volgt met veel belangstelling de verrichtingen van de Nederlanders in de Tour de France. “Onze doelstelling is om zoveel mogelijk Nederlandse renners, die aan de start stonden in Frankrijk, naar Boxmeer te halen. Maar dit jaar zijn er wat minder Nederlanders actief in de Tour, dus ik sluit niet uit dat we wellicht een buitenlandse topper of een ‘trui’ naar Boxmeer halen, al zou het mooi zijn als een Nederlander bijvoorbeeld de bolletjes- of groene trui wint.”
Want ondanks het grote feestgehalte draait het bij Daags om de Tour nog steeds om de profwielrenners die vanaf 20.00 uur tachtig kilometer koersen door het centrum van Boxmeer, verzekert Hermans. “We zijn een paar jaar geleden begonnen met een Meet & Greet met de wielrenners. Daardoor zie je dat het al veel eerder druk is dan zonder mogelijkheid om de renners te ontmoeten. En het mooiste van alles blijft: Daags na de Tour is gratis te bezoeken.”

Lees meer over Daags na de Tour in de special van De Maas Driehoek/Maas & Niersbode van dinsdag 19 juli.

Uit de krant