Een archieffoto van de openluchtmis die op Hemelvaartsdag op boerderij 'D'n Iesheuvel' aan de Looiseweg in De Looi gehouden wordt.
Een archieffoto van de openluchtmis die op Hemelvaartsdag op boerderij 'D'n Iesheuvel' aan de Looiseweg in De Looi gehouden wordt. Foto: Annet Jetten

Openluchtmis bij ‘D’n Iesheuvel’ met jubileumtint

Religie 905 keer gelezen

GENNEP / OTTERSUM | Een heilige mis in de openlucht opgedragen op het erf van het laatste adres voor de Duitse grens in de Gennepse parochie Sint Martinus. Wijlen Deken Huisman bedacht het plan kort voor de eeuwwisseling en vond een bereidwillig oor bij Matje van D’n Iesheuvel, de eigenaar van boerderij De IJsheuvel aan de Looiseweg in Ottersum. Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei vindt de vijfentwintigste editie plaats.

Thuis in zijn boerderij vertelt de gastheer hoe de traditie ontstaan is. De openluchtmis is het alternatief voor het dauwtrappen dat op veel plaatsen op Hemelvaart een vaste activiteit is.

Ontstaan
“De Deken kwam hier binnen samen met Annet Jetten. Hij had het idee om een mis te op te dragen op het laatste adres in de zijn parochie Martinus. Hij kwam op deze boerderij uit. Er staan nog huizen tussen hier en de Duitse grens, maar die horen bij parochie Heijen”, zegt Mat Janssen.
De dienst in de openlucht werd niet alleen door parochianen van Sint Martinus bezocht. Ook mensen uit andere parochies liepen mee. Het vertrekpunt was bij de kerk in Gennep waarna zoveel mogelijk naar De IJsheuvel gelopen werd. “Ze startten om zeven uur in de ochtend en de mis was om half negen”, zegt Mat, die herinnert dat de voettocht ook lange tijd een educatief karakter had. “Onderweg vertelde Groesbeker Jan Eijkkolt over de natuur. Hij gaf uitleg over bepaalde bomen en planten. Bij aankomst hij was er koffie of thee met een krentenbol, die gesponsord werd door de firma Snellen uit Gennep. Ik zorgde voor tafels, stoelen en banken. Soms leende ik die op bij kennissen in Hommersum hier over de grens.”

Ontwikkelingen
Aanvankelijk trokken veertig, vijftig mensen mee. Tegenwoord zijn dat er mee. “Ik schat dat er rond de honderdvijftig mensen de mis bijwonen”, zegt Mat Janssen. De ‘pelgrims’ komen sinds een jaar of zes ook uit de Duitse plaatsen als Hommersum, Kessel, Hassum. “En zelfs uit Straelen”, zegt hij. “Tijdens de mis wordt in Duits en Nederlands en in ‘t plat gesproken. En de zang is van een koor van de families Gossens en Beumeler. Zij woonden hier ook in de buurt.”
De nieuw aangestelde kapelaan Slaven Brajkovic zet de traditie voort. Op Hemelvaartsdag 9 mei is hij voor het eerst de geestelijke vanuit de Martinusparochie. Gastheer Matje van d’n Iesheuvel hoopt op goed weer. “Ik hoop dat we dan weer veel mensen mogen ontvangen hier.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant