Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Nog even en dan loopt iedereen in Gennep met een onderscheiding opgespeld’

Column 937 keer gelezen

Als nou de inwoners van Cuijk maar niet hun carnavalsnaam eer aan doen en het aldus gaan verpesten voor de rest van de gemeente. Laat ze asjeblieft niet gaan nölen. Want we gaan allemaal samen ons best doen om het Land van Cuijk uit te roepen tot de leukste gemeente van het land. Ons regionale dagblad roept ons daartoe op. Trouwens, ook de inwoners van Gennep worden opgeroepen om massaal op hun gemeente te gaan stemmen. En om elk misverstand te voorkomen: de inwoners van álle 342 gemeenten in Nederland worden door de verzamelde regionale dagbladen aangemoedigd. Dat wordt nog een dingetje. Om niet te zeggen een onmogelijke opgave. Ik heb een poging gedaan en kwam erachter dat je dan punten moet geven voor het openbaar vervoer, over de activiteiten in je woonplaats en naast tal van andere zaken ook nog mag beoordelen hoe de gemeente het doet. Ik geef het je te doen. Ik verdenk op voorhand gemeentebesturen ervan om iets heel slims digitaal op te zetten waardoor er alleen maar lovende kritieken op de eigen gemeente worden uitgebracht. Want wie wil nou niet bestuurder zijn van de leukste gemeente?

Heet zoiets appels met peren vergelijken? Hoe wil je een stedelijke gemeente vergelijken met pakweg Gennep? Ga je klagen over het ontbreken van een schouwburg in Gennep of vind je het gemis aan rust en natuur in de stad een zwaarder wegend punt? Is misschien het aantal actieve en sociale mensen in je gemeente ook een factor? Hoe meer koninklijke onderscheidingen, hoe meer sociale cohesie, hoe meer welzijn, hoe meer geluk, hoe leuker je gemeente. Aldus komen we tot een heel wat betere graadmeter dan die kul-enquête van de regionale dagbladen.

Het Land van Cuijk is fantastisch! Deze gemeente had op één na de meeste koninklijke onderscheidingen (29) van Noord-Brabant. Alleen Tilburg had er meer (38), maar die mensen daar kennende zullen ze de boel wel hebben geflest. Dit betekent dat op elke 3.000 inwoners er eentje in het Land van Cuijk een onderscheiding ontving. Proficiat!

Maar wat zie ik? In de gemeente Gennep werden er twaalf uitgedeeld. Dat is er eentje op elke 1.500 inwoners. Nog even en dan loopt daar iedereen met zo’n ding opgespeld. Is die gemeente echt zo leuk? Of hebben ze niks anders te doen?

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant