Groep 8 van BS De Ratel is erg mediawijs. Op de foto staan géén Gennepse scholieren.
Groep 8 van BS De Ratel is erg mediawijs. Op de foto staan géén Gennepse scholieren. Foto: Eigen foto

Groep 8 De Ratel is de meest mediawijze klas van Limburg

Onderwijs 660 keer gelezen

GENNEP | Groep 8 van basisschool de Ratel uit Gennep is de meest mediawijze klas van Limburg. De leerlingen van die klas hebben tijdens de landelijke wedstrijd van de serious game MediaMasters meer bits (punten) gehaald dan andere Limburgse klassen.

MediaMasters is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Aan de landelijke wedstrijd deed maar liefst de helft van de kinderen in groep 7 en 8 uit het regulier- en speciaal basisonderwijs mee. Een recordaantal van 182.500 leerlingen bouwde spelenderwijs basiskennis op over mediawijze onderwerpen zoals sociale media, kunstmatige intelligentie, nepnieuws, privacy en online pesten.
Van 3 tot en met 1 november probeerden de kinderen op school en thuis zoveel mogelijk bits (punten) te verdienen door samen MediaMissies te volbrengen en mediawijze uitdagingen aan te gaan. Na een spannende finaledag bleek groep 8 van de Ratel uit Gennep de meeste bits te hebben verdiend van de provincie Limburg.

Trots
Leerkracht Ruud Wessels: “Na een hele mediawijze week is dit de kers op de taart. De kinderen hebben zowel in de klas als thuis gestreden voor een hoge klassering. Wij zijn ongelofelijk trots op deze toppers en hebben met veel plezier deelgenomen aan deze editie van MediaMasters.”

Kritisch op juice-vloggers
Mediawijsheid staat echt op de kaart en het is duidelijk dat scholen hun leerlingen digitale vaardigheden willen bijbrengen. Sarah Hijmans, inhoudelijk producent en eindredacteur van MediaMasters: “Opvallend dit jaar was hoe kritisch kinderen zich uitlieten over juice-vloggers en hoe enthousiast ze aan de slag gingen met het herkennen van door kunstmatige intelligentie gemaakte foto’s, afbeeldingen en muziek. Het is mooi om te zien hoe snel kinderen doorhebben waar de kansen liggen van nieuwe ontwikkelingen en technologieën zonder hun gevoel voor goed en fout uit het oog te verliezen. Aan de andere kant zien we ook dat het goed is om in MediaMasters aandacht te blijven besteden aan welke dingen je privacy kunnen schenden, want dat is niet altijd even eenduidig.”

De rest van het schooljaar
Na de Week van de Mediawijsheid kun je in de klas verder met mediawijsheid, namelijk aan de hand van ThemaMissies en het Klassengesprek. Deze zijn het hele jaar door op ieder moment beschikbaar en dus ideaal om mee te geven als huiswerk of als zelfstandige opdracht op school.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant