Gerrit en Mientje Rutten-Zwartjens kregen burgemeester Teunissen op bezoek.
Gerrit en Mientje Rutten-Zwartjens kregen burgemeester Teunissen op bezoek. Foto: Jos Gröniger

Gerrit en Mientje Rutten genieten op de ‘mooiste plek van Gennep’

Human Interest 922 keer gelezen

GENNEP | Al meer dan vijfenzestig jaar delen Gerrit en Mientje Rutten – Zwartjens lief en leed. Het grootste deel van die periode geniet het briljanten echtpaar van het leven op het mooiste plekje van Gennep, met uitzicht op het Niersdal. Burgemeester Hans Teunissen vereerde het echtpaar maandag aan de Picardie met een bezoek en merkte weer dat elk huis zijn kruis heeft.

Niet iedereen heeft een onbezorgde jeugd. Dat blijkt uit het antwoord dat Mientje geeft op de vraag waar zij geboren is. Mientje (84) werd op negenjarige leeftijd wees nadat in korte tijd beide ouders ernstig ziek werden en overleden. Mijn broers en zussen werden in pleeggezinnen ondergebracht. Maar we bleven contact met elkaar houden.” Mientje verbleef in een gezin in Milsbeek. In het pottenbakkersdorp groeide Gerrit (88) op. “Of we elkaar daar leerden kennen? Nee, ik kende Gerrit toen nog niet. Hij kende mij wel, want in Milsbeek wist iedereen wie ik was, maar ik kende er niemand.”

De kennismaking vond in 1956 plaats in Heerlen waar Mientje in het ziekenhuis werkte en Gerrit destijds dagelijks met zijn koempels afzonk in de mijn. “Ik werkte in de Emma. We leerden elkaar kennen op het carnaval in Hoensbroek. Mientjes broer Frits woonde bij mij in het Gezellenhuis en via hem ontmoetten we elkaar”, zegt Gerrit, die in zijn jeugd het aardewerk van pottenbakkers Peter Linders en Wim Janssen in De Olde Kruyk glazuurde.
Na tien jaar mijnbouw koos Gerrit er in 1964 voor om bovengronds te gaan werken. Het in 1958 getrouwde stel keerde terug naar het noorden van Limburg en ging wonen in Gennep. Gerrit vond een baan bij Papierfabriek Gennep (Page) waar hij bleef tot aan zijn 57e.
In Gennep groeiden dochter Helma (1959) en zoon Gerrie (1963) op. Op het mooiste plekje van Gennep trof Mientje en Gerrit ook het noodlot. Schoondochter Jeanny overleed op jonge leeftijd. Het plotselinge verlies van zoon Gerry (hij werd 52) valt hen nog altijd zwaar. Ook werden Gerrit en Mientje opa van drie kleinkinderen en overgrootouders van twee achterkleinkinderen.
Ondanks het lichamelijk ongemak waarmee Gerrit kampt, plukt het echtpaar ook de mooie dagen. Samen koersballen zij al 23 jaar. Beiden hebben zo hun hobby’s. Mientjes hobby was vroeger kantklossen. Tegenwoordig is haken haar geliefde activiteit. “Ik maak poppetjes, maar ook haak ik bedspreien”, zegt ze. Gerrit maakte sieraden en beeldjes uit been. “We gingen veel markten af om demonstraties te geven en mijn werken te verkopen. Het was altijd druk bij mijn stands”, glundert Gerrit, die ook een imposante collectie Milsbeeks aardewerk verzameld heeft.
Op de vraag naar het geheim van 65 jaar huwelijk reageert Gerrit enthousiast en verzekerd: ,,Nooit stilzitten.” Dat lukt ook na 65 jaar huwelijk nog steeds!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant