Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘‘Tiny house’ klinkt hip en knus maar dat is het niet’

Column 3.064 keer gelezen

Nu ik er zo eens over nadenk, realiseer ik me dat ik me er in mijn jongere jaren nooit zo druk over heb gemaakt waar ik precies zou gaan wonen. Maar ik hoor, zie en lees nu dat dat toch echt wel een dingetje is geworden.

Het blijkt niet meer zo logisch te zijn dat je ergens een woonplek vindt. Piepkleine kamertjes, schandalig hoge prijzen, het is allemaal al lang niet meer het bedenkelijke alleenrecht van ’s lands studentensteden.

Ik lees dat Anky van verre naar Landhorst is verhuisd. Dan verwacht je haar daar in een bungalow met weids gazon of in een authentiek verbouwde boerderij aan te treffen. Welnee, het ding waarin ze woont, zou ik een schamel schuilplekje noemen. Ja, het is splinternieuw, speciaal gebouwd voor mensen zoals zij. Haar vriend woont er ook. Ze kunnen de kont nauwelijks keren, hoe bescheiden die kont ook mag zijn.

Het is er wel gehorig, zegt ze. Maar dat schijnt te wennen. Zelfs de oven en de vaatwasser zijn aangepast aan de afmetingen: een beetje kleiner dan normaal. In de winter is het wel een beetje koud, maar Anky vindt het knus om een dekentje om zich heen te slaan.

Mag je zoiets anno 2024 nog een behoorlijke woonruimte noemen voor een jong stelletje? Zou ik niet doen. Maar als we er in zo’n geval een hippe, Engelse term tegenaan gooien, dan is de pijn wel te lijden. Dus wordt zoiets een tiny house genoemd. Dat klinkt knus en hip. Maar dat is het niet. Weet je wat de exacte vertalingen van het woord tiny zijn? Minuscuul, miniem, zeer klein. Daarmee is alles gezegd.

Het bouwen van tiny houses (dus minuscule, minieme, zeer kleine) huisjes gaat nog veel meer gebeuren in het Land van Cuijk en Gennep. Ik begrijp daar niks van. Het dingetje van Anky kost € 180.000,-.

Het moet toch lukken voor die prijs iets te bouwen waar Anky, haar vriend en al die andere jongeren wél hun kont kunnen keren? Waarom worden die dingen trouwens altijd vrijstaand gebouwd? In dit geval is de grondprijs al bijna 60 mille. Maak ze minder gehorig, zet ze tegen elkaar aan, want zitten die jongeren te wachten op een eigen grasveldje? En bouw er veel, heel veel.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant