De honderden leerlingen maken kennis met talloze bedrijven uit de regio. (Foto: John Smits - Bona Pictura)
De honderden leerlingen maken kennis met talloze bedrijven uit de regio. (Foto: John Smits - Bona Pictura) Foto: John Smits - Bona Pictura

Land van Cuijk Maasduinen OnStage; ‘Het is mooi dat je hier met van alles kennis kan maken’

Algemeen 1.625 keer gelezen

GENNEP | Het Gennepse Pica Mare was donderdag het toneel voor alweer de vijfde editie van het beroepenfeest van Land van Cuijk Maasduinen OnStage. Ruim 800 vmbo-leerlingen van het Elzendaalcollege, Merletcollege, Metameer en ProCollege kwamen die dag kennismaken met 135 bedrijven uit de regio. Visitekaartjes werden uitgewisseld, matches gemaakt en toekomstdromen gesmeed, klaar om binnenkort elkaar beter te leren kennen. 

Wethouder en loco-burgemeester van gemeente Gennep, Peter Stevens, krijgt de eer om het beroepenfeest te openen. “Het is goed dat er zo veel partijen aanwezig zijn.” vertelt de wethouder. Hij richt zijn blik op de leerlingen: “Dit is hét moment om rond te lopen. Dus pak je kans, ga vragen stellen, ga op ontdekkingstocht!”


 Foto: John Smits

Daar werd gehoor aan gegeven. De professionals in spe bezochten talloze bedrijven, variërend van zorg, agricultuur, food & business tot techniek. “Het is belangrijk om nu alvast kennis te maken,” zegt Guido van de Munckhof, leerlingenbegeleider bij IW-Zuidoost, opleider in installatie- en elektrotechniek. “Techniek heeft zéker mensen nodig. Wij zetten de stap richting verduurzaming. Het is dus goed om de bekendheid te vergroten.”

Verderop staan Harold Hendriks en Jurrian van Kooten van De Hypotheker. Voor het eerst doen ze mee met het beroepenfeest. “Wij hebben niet echt een sexy beroep,” erkent Jurrian. “Maar kinderen zijn normaal niet aanwezig bij een hypotheekgesprek. Ze weten niet zo goed wat wij doen.” Harold: “Vaak denken ze dat we hetzelfde doen als makelaars. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wij geven juist de doorslag, waarmee we mensen dus heel blij mogen maken. Dat is toch wel heel gaaf!” Kyra stapt geïnteresseerd op Harold af en ze raken direct in gesprek. Een match wordt gemaakt, wat betekent dat de tweedejaars Metameerleerling binnenkort een kijkje in de Hypthekerkeuken komt nemen. Kyra: “Ik had dit al op de site gezien. Het leek me wel interessant. Dat adviseurschap spreekt mij aan.” Een match wordt gemaakt. Binnenkort komt Kyra tijdens de DoeDagen bij deze, én haar tweede match, op werkbezoek. 

Inmiddels staan hordes meisjes te babbelen bij de tafel van kinderopvang Spring. “We hadden honderd plekken en die zijn nu al nagenoeg vol” aldus één de Spring-medewerksters. “De kinderopvang is booming!” Voorbij Spring lopen Tim en Shaun, van Metameer Stevensbeek. “Ik ben al bij twee lasbedrijven geweest. Metaalbewerking, dat vind ik leuk,” zegt Tim. Shaun is gaan kijken bij beveiliging en het beroep zweminstructeur. “Het is goed dat je hier met van alles kennis kan maken. Het is heel gevarieerd. Dat is mooi!” besluiten de jongens, terwijl ze richting defensie lopen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant