Voorzitter Nico Papinaeu Salm (l) in gesprek met molenaar in opleiding Kaynee Heijnis (r).
Voorzitter Nico Papinaeu Salm (l) in gesprek met molenaar in opleiding Kaynee Heijnis (r). Foto: Jos Gröniger

Heijse Gerardamolen krijgt hoog bezoek van ‘molenbaas’ Nico Papineau Salm

Algemeen 916 keer gelezen

HEIJEN | De organisatie de Hollandsche Molen bestaat een eeuw, en voor voorzitter Nico Papinaeu Salm is dat reden in het jubileumjaar honderd Nederlandse molens te bezoeken. Zaterdag vereerde de bij voorkeur fietsend of per openbaar vervoer reizende voorzitter de Gerardamolen in Heijen met bezoek nummer 89. 

Koud uit de bus van Lijn 83 liet de Amsterdammer zich informeren over de Gerardamolen en de overige molens uit de Stichting Molens Gennep, De Reus in Ottersum en Rust na Arbeid in ‘t Ven. Een korte rondgang door de Gerardamolen, die de oorsprong heeft in de periode 1861-1863, leerde dat de in WO II kapotgeschoten molen (1945) in 1950 vervangen werd door de huidige molen. Deze in 1860 in het Friese Engwirden gebouwde molen verhuisde later naar Hierden bij Harderwijk en kwam in 1950 als ‘bouwpakket’ naar Diekendaal in Heijen. Molenaar Kessels vernoemde de molen omstreeks de jaren ‘60 naar zijn echtgenote Gerarda. De molen is tegenwoordig eigendom van de gemeente Gennep. Stichting Molens Gennep heeft de ‘Gerarda’ in erfpacht.
Papinau Salm sprak met het bestuur van Molens Gennep, en toonde bewondering voor de de benjamin in het gezelschap, molenaar in opleiding Kaynee Heijnis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant