De ambulance in de periode dat Gennep de standplaats was.
De ambulance in de periode dat Gennep de standplaats was. Foto: Jos Gröniger

Aanrijtijden van ambulances baren VVD Gennep zorgen

Algemeen 118 keer gelezen

GENNEP |  De aanrijtijden van de ambulances naar incidenten in de gemeente Gennep geven de lokale politici weinig reden tot gerustheid. Er heerst ook buiten het gemeentehuis onrrust en onvrede op de ttijd die een ambulance nodig heeft om op onheilsplaatsen te arriveren. Reden door raadslid Beppie Bosten vragen te stellen over de kwestie. 

‘Het kostte de VVD-politica nogal wat moeite om te achterhalen hoe het met de aanrijtijden van die ambulancedienst zit. Sinds de ambulance standplaats in Gennep werd opgeheven, kwamen er regelmatig signalen uit de samenleving, dat de norm nogal vaak wordt overschreden. Pas in september 2022 kwamen de cijfers over het vierde kwartaal 2021’ meldt raadslid en fractievoorzitter Bram Nijst . Hij vindt het op zich al zorgelijk.  ’Want die gegevens zouden veel sneller beschikbaar moeten zijn. Bijvoorbeeld om bij te kunnen sturen als de aanrijtijden structureel niet worden gehaald. En dat blijkt helaas ook uit de eindelijk aangeleverde cijfers.’ Dat vindt ook Beppie Bosten: “Dat was even schrikken, ook in 2021 kwamen ambulances in onze gemeente weer veel te vaak later dan zou moeten.”

Over heel 2021 kwamen de ambulances gemiddeld maar in 88% van de gevallen op tijd. Met als dieptepunt Ven-Zelderheide, waar de ambulance maar bij 72,2% van de calamiteiten binnen de normtijd aankwam. “Ernstig en verontrustend”, aldus Bosten, “het gaat per slot van rekening in veel gevallen om mensenlevens”. De VVD zal de komende tijd hiervoor nog meer aandacht vragen bij de gemeente, met het verzoek om voortdurend druk uit te blijven oefenen op de Ambulancezorg Limburg. Zodat de zorgelijke situatie omtrent de aanrijtijden hopelijk op korte termijn verbeterd wordt.

Uit de krant

Uit de krant