Joost van Lith, Scharrelvleeskuikenhouder en aspergeteler in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk
Joost van Lith, Scharrelvleeskuikenhouder en aspergeteler in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk
BOERENCOLUMN

‘Gemak dient de mens’

Column 2.164 keer gelezen

14 maart 2023, Omroep Brabant publiceert het artikel: ‘Eerste asperges van koude grond’. Dezelfde dag rinkelt hier de telefoon: ‘Goedemiddag, hebben jullie al asperges?’ ‘Nee mevrouw, het is nog echt te koud! Vannacht heeft het 3 graden gevroren’, is mijn antwoord. ‘Ja maar op het nieuws….’ Precies, ja maar op het nieuws… Daar wordt niet vermeld welke maatregelen nodig waren om ondanks de lage temperaturen deze asperges te telen.

Enkele weken na dat telefoontje is de aanvoer van onze asperges nog beperkt. De koude nachten en het natte voorjaar spelen parten. Wanneer half april onze huisverkoop begint te lopen, is de eerste zin van de klant vaak: ‘Jullie zijn ook laat dit jaar’, niet doorhebbende dat ze zelf een grote muts en handschoenen dragen. Tja, asperges en deze temperaturen is geen combinatie. Het besef van seizoen, temperatuur en natuur lijkt verder van de mens te komen staan. Het regenachtige en koude voorjaar maakt weer duidelijk dat we er ontzettend afhankelijk van zijn.

Afgelopen twee jaar werden de beregeningshaspels al vroeg in het voorjaar uit de schuur getrokken. Dit jaar is het anders. Percelen die vanwege overmatige regenval onbegaanbaar bleven, 3-4 weken later bieten zaaien en gras wat maar niet groeide. Het mooie lentezonnetje van de afgelopen weken doet bij velen het natte voorjaar weer snel vergeten. Wat er op kantoor ook bedacht wordt, het weer en de natuur bepalen grotendeels het ritme van ons als boeren. We zaaien wanneer het kan, en oogsten wanneer de natuur er klaar voor is. Dit alles met passie voor alles wat op en om onze akkers leeft.

De start van het aspergeseizoen wisselt, maar de einddatum staat vast. We hobbelen alweer richting 24 juni, het feest van Sint Jan, waarna het seizoen eindigt. Voor de aspergeteelt keert de rust daarna terug, maar door alle actualiteiten van het afgelopen jaar zal er voldoende onrust blijven.

Voor nu check ik nog even buienradar, er is immers niets zo onvoorspelbaar als het weer…

Joost van Lith, Scharrelvleeskuikenhouder en aspergeteler in Mill, lid ZLTO Land van Cuijk

Uit de krant