Hulpbisschop De Jong snijdt bij de opening van het Dialoloogmuseum de Limburgse vlaai aan met het zwaard van Sint Martinus.
Hulpbisschop De Jong snijdt bij de opening van het Dialoloogmuseum de Limburgse vlaai aan met het zwaard van Sint Martinus. Foto: Eigen foto

Genneps Dialoogmuseum de Crypte feestelijk geopend

Algemeen 92 keer gelezen

GENNEP | In het bijzijn van Gouverneur Roemer, pastoor Kessels, burgemeester Teunissen, wethouder Stevens en directeur Daan Lodder en andere belangstellenden heeft hulpbisschop mgr. De Jong zondagmiddag het Dialoogmuseum De Crype officieel geopend. Daarmee heeft het door wijlen deken Huisman gestichte kerkmuseum een nieuwe start gemaakt.

Na een aantal toespraken werd het nieuwe museum ingewijd door hulpbisschop De Jong en werd met het zwaard van Sint Martinus de Limburgse vlaai aangesneden.

In de kelder van de Sint Martinuskerk in Gennep verzamelde, de enkele jaren geleden gestorven, deken Huisman een fraaie en imposante kerkkunst. Het museum raakte mede door Corona in vergetelheid en de collectie dreigde onder het stof te raken. Het waren echter jonge mensen als Daan Lodder en William Higgings en ook Guido Kessels die de de mogelijkheden zagen voor deze kerk in de Bossche School stijl. ‘Zij weten dat jonge mensen zoeken naar waarachtige inspiratie, richting en betekenis in deze ongewisse en gevaarlijke tijd. Zij bieden gelegenheid om te midden van
kunsthistorische en kerkelijke objecten tot dialoog te komen over belangrijke hedendaagse issues’, schreef een betrokken Gennepse de redactie.

In het museum, waar het afgelopen jaar hard is gewerkt aan de inrichting, vormgeving, scholing en het dialoogconcept, vormt de vertrouwde, prachtige collectie de basis voor een dialoog over grote zinsvragen: Heeft de mens een ziel?; Wat is heilig voor u?; Bent u wel eens overnieuw begonnen?; vragen die in elke tijd of windstreek relevant zijn. Geen audiotour of lappen tekst maar speciaal opgeleide ‘kunstexegeten’ gidsen de bezoeker hier doorheen. Zo wordt de Crypte een plek voor persoonlijke, intellectuele en spirituele ontmoeting tussen mensen van de meest uiteenlopende achtergronden.
Het Dialoogmuseum De Crypte is voortaan elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend.Uit de krant