De boekenkast wordt officieel geopend. (foto: Dorry Smeets)
De boekenkast wordt officieel geopend. (foto: Dorry Smeets)

Feestelijke opening Duits-Nederlandse Openbare Boekenkast

Algemeen 441 keer gelezen

HOMMERSUM / OTTERSUM | Het was afgelopen vrijdag een gezellige bijeenkomst van grensbewoners op het dorpsplein in Hommersum. De door zowel Duitsers als Nederlanders opgezette Boekenkast – tevens Tourist Info Point – werd officieel geopend.

Door Dorry Smeets

Het voorspelde slechte weer zorgde ervoor dat het programma enigszins gewijzigd werd. Burgemeester Ulrich Knickrehm van Goch en wethouder Rob Peperzak van Gennep verrichtten direct bij aanvang de openingshandeling; daarna vonden de feestelijkheden bij ‘Gaststätte bei Regi’ plaats. Het initiatief voor de boekenkast is van Heimat- und Verschönerungsverein e.V. Hommersum en kwam mede tot stand door ondersteuning van de gemeenten Goch en Gennep, de Euregio Rijn-Waal en Interreg(EU). De prachtige inloopboekenkast bevat niet alleen een paar honderd Duitse en Nederlandse – en zelfs Engelse – boeken van allerlei genres; ook toeristische folders uit de regio zijn er te vinden. Iedere voorbijganger mag de lectuur meenemen en hoeft deze dus niet terug te brengen. Na het voorlezen van enkele voordrachten door vrijwilligers van de werkgroep en coördinator Hans Cobussen van Tourist Info Gennep, speelde Harmonie Sint Caecilia het zeer toepasselijke ‘Europa-Hymn’. Burgemeester Ulrich Knickrehm zei daarna trots te zijn op deze samenwerking en benadrukte de ook hier tot uiting komende vriendschap tussen Gennep en Goch. Wethouder Rob Peperzak – zelf een fervent lezer – gaf aan dit een geweldig initiatief te vinden en bedankte allen die hieraan meegewerkt hebben. Onder het genot van muziek van de harmonie en een hapje en drankje, werd de bijeenkomst afgesloten.

Succes
Na afloop liet Lei Coopmans weten direct positief gereageerd te hebben toen dit initiatief er kwam. Samen met zijn echtgenote Jeannette Visser vormt hij de Nederlandse kant van het zevenkoppige ‘Team Boekenkast’. “Wij zijn echte boekenmensen en er is vraag naar. De samenwerking was en is prima. De werkgroep heeft de boekenkast gevuld; om beurten controleren we het aanbod en vullen het weer aan. Heel leuk om te doen, zeker als je ziet dat er zoveel gebruik van wordt gemaakt.” Ook Hans Cobussen van Tourist Info Gennep zei blij te zijn met de samenwerking. “Het project is door Hommersum opgezet en natuurlijk wilden wij graag hieraan meewerken. Zo hebben we al heel veel met elkaar gedaan. Fijn is zeker dat we hier alle evenementen kunnen delen. Het is tenslotte een kruispunt van fietspaden waar veel mensen komen.” Eén van de bezoekers bij de opening, Marian Leideritz, woont vlakbij de grens aan de Nederlandse zijde. “Ik kom hier vaker, zeker eenmaal per week. Als oud-bibliothecaris ben ik dol op boeken. Dus als ik in Hommersum ben, ga ik altijd even snuffelen. Er zijn veel verschillende soorten boeken; meestal neem ik wel wat mee. Bijzonder vind ik ook dit gezamenlijke initiatief. Dat werkt verbindend en zorgt voor saamhorigheid. Van mij krijgt het een dikke 10!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant