Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Twaalf aanmeldingen voor een nieuwe school is toch echt te weinig’

Column 1.560 keer gelezen

Vorig jaar nog zagen de initiatiefnemers voor een nieuwe vmbo-school in Mill “volle kleutergroepen” op basisscholen in de regio. Waar of hoe precies werd er niet bij verteld, maar ze wilden maar even duidelijk maken dat er nog hele horden jonge kinderen aan zaten te komen. In de rest van het land wordt het alleen maar minder. Maar niet in Mill.

Ze gingen ver, heel ver, in hun fantasie om toch maar vooral eenieder te doen geloven dat een middelbare school in Mill bestaansrecht had. Natuurlijk zagen ze wel aankomen dat het misschien ook wel weer niet zo storm zou lopen, dus prezen ze hun school vooral aan als gemoedelijk en klein, met korte afstanden tussen docent en leerling, een geborgen omgeving voor het opgroeiende kind dat nog even beschermd moet worden tegen die grote, overweldigende buitenwereld.

Begrijpelijk hoe de reflex is als iets moois uit het verleden moet worden opgegeven. Een gemeente, een school, een supermarkt, een kerk, ze verdwijnen, langzaamaan maar onvermijdelijk. Tot er nog slechts een paar over zijn. Wat betreft die middelbare scholen zijn het alleen nog Cuijk, Boxmeer, Grave en Gennep die overeind blijven.

Maar je mocht vooral niet vertellen dat ze in Mill tegen de bierkaai aan het vechten waren. Een kritische opmerking werd beschouwd als een frontale aanval op het goede onderwijs en dat in Mill in het bijzonder. Toen het Merletcollege duidelijk maakte dat sluiting van de school in Mill onvermijdelijk was, sloegen ondernemers, oud-docenten en geschrokken ouders aan het vergaderen. Ze zouden gewoon hun eigen school beginnen. Nog geen jaar geleden vertelden ze over hun enthousiasme en bevlogenheid.

Helaas, voor eind oktober vorig jaar hadden er 500 ouderverklaringen binnen moeten zijn. Dat lukte vorig jaar niet. En dat lukt nooit meer. Begin april werd duidelijk dat er nog maar twaalf leerlingen waren aangemeld voor de nieuwe school. Terwijl het Merletcollege in Mill gewoon nog bestaat!

Het is heilloos om op zoek te gaan naar de volle kleutergroepen. Ze zijn er niet. We maken met zijn allen steeds minder kinderen. Dát is niet iets wat we de initiatiefnemers voor een nieuwe school in Mill kunnen verwijten. Maar wél dat ze slecht wilden luisteren naar de argumenten en dat ze de keiharde cijfers ontkenden.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant