Het Bevrijdingsvuur steekt de grens over.
Het Bevrijdingsvuur steekt de grens over. Foto: Persbureau SK-Media

Bevrijdingsvuur steekt aan in Hommersum

Algemeen 539 keer gelezen

HOMMERSUM/GENNEP | Het rond middernacht in in Wageningen ontstoken Bevrijdingsvuur is bijna twaalf uur later aangeboden naar de loco burgemeester Katharina Pleines van de Duitse gemeente Goch en burgemeester Hans Teunissen van de Nederlandse buurgemeente Gennep. De overdracht vond plaats op een steenworp van de grens in het Duitse dorpje Hommersum. Het vuur werd via de Nederlandse gemeenten Land van Cuijk en Gennep over de grens gedragen door de leden van het internationale Liebesgrün Runningteam.

De hardlopers uit Nederland en Duitsland ontstaken hun fakkels vrijdagmorgen in Grave en kwamen lopend naar Duits grondgebied. Net over de grens in Hommersum bij Gaststätte Evers wachtte een Duitse en Nederlandse delegatie hen op. Enkele tientallen kinderen van de ‘peutspeelzaal’ uit het vijfhonderd zielen tellende grensdorp onthaalden de lopers met vlaggetjes. 

Burgemeester Hans Teunissen droeg het gedicht ‘Vrijheid kwam in het voorjaar’ voor. De plaatsvervangende Gochse burgemeester Pleines vertelde blij te zijn dat het Bevrijdingsvuur voor het eerst in Hommersum gebracht werd. “Het is een bijzondere gebeurtenis. En ik hoop dat het Bevrijdingsvuur snel in Oekraïne mag branden”, besloot ze haar toespraak.

De twee burgemeesters ontstaken gezamenlijk het bevrijdingsvuur een even later zetten de lopers hun weg voort. Het monument Wings of Freedom in Bergen was de volgende halteplaats op weg naar het Duitse Weeze.

De burgemeesters Katharina Pleines en Hans Teunissen ontsteken het Bevrijdingsvuur in Hommersum.
Het Bevrijdingsvuur brandt!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant