Een detail uit de maquette van de Zandstraat uit de jaren '70 in de vorige eeuw.  Supermarkt Jan Linders met links de lunchroom.
Een detail uit de maquette van de Zandstraat uit de jaren '70 in de vorige eeuw. Supermarkt Jan Linders met links de lunchroom. Foto: Jos Gröniger

Nostalgische kijk op Miniatuurstad Gennep

Algemeen 452 keer gelezen

GENNEP | In de volksmond wordt het vaak liefkozend het Niersstadje genoemd, komende weken is Gennep in het klein te zien. Met de expositie Miniatuurstad Gennep laat Gennepenaar Grad Noij in de Kenniskeuken onder de bibliotheek maquettes met historische taferelen uit het centrum van het vestingstadje zien. 

Modelbouw is de passie van de aimabele, 75-jarige Gennepenaar die in zijn werkzame leven als zuivelhandelaar langs de huizen in de regio kwam en later tot aan zijn pensioen als conciërge op basisschool De Brink werkte. “Met vrienden bouwden we vroeger al modelvliegtuigen in het patronaat naast Verhasselt. We heetten Flying Tigers.”
Tegenwoordig bouwt Grad Noij maquettes van Gennepse gebouwen en wijken na. Het meterslange bouwwerk op schaal herinnert aan de spoorweghistorie van de stad. Daarmee verwant zijn de woningen uit het Voorhoevepark en de maquette van de ruim twintig woningen die toenmalig spoorwegdirecteur Voorhoeve liet bouwen. “Kijk van boven zie je dat de woningen in een stervorm geplaatst zijn”, zegt Grad Noij, “De woningen staan er nog steeds.”
Ook de maquette van het gebied rond de Markt en Niersstraat geeft een beeld hoe Gennep er een halve eeuw geleden uitzag. “En dit is de Zandstraat meet de supermarkt van Jan Linders en de lunchroom. Op het dakterras komt Jan net van het werk, en Cato ligt te zonnen.”
De taferelen zijn tot 30 september tijdens de openingstijden van de bieb te zien bij de expositie Miniatuurstad Gennep. “Op woensdagmiddag is alles in bedrijf”, zegt Noij.

Uit de krant