Niels van der Heijden, Otto Hafkenscheid, Robert Vredeveld en Quint Schouten zijn tevreden over hoe de jeugdsamenwerking tussen JVC Cuijk en SIOL verloopt. 'We delen nagenoeg dezelfde visie.'
Niels van der Heijden, Otto Hafkenscheid, Robert Vredeveld en Quint Schouten zijn tevreden over hoe de jeugdsamenwerking tussen JVC Cuijk en SIOL verloopt. 'We delen nagenoeg dezelfde visie.'

Jeugdsamenwerking JVC Cuijk en SIOL wordt uitgebreid: ‘We zien beide clubculturen vervagen’

Overige sport 3.586 keer gelezen

CUIJK | De jeugdsamenwerking tussen JVC Cuijk en SIOL wordt met ingang van het nieuwe seizoen uitgebreid. Alle jongensteams tot 13 jaar en alle meidenteams gaan dan onder één vlag spelen. “We delen inmiddels dezelfde visie en ook de verschillende clubculturen beginnen te vervagen”, weet JVC Cuijk-voorzitter Robert Vredeveld.

Door Martijn Schwillens

Zijn collega-voorzitter Otto Hafkenscheid van SIOL ziet wekelijks wat de samenwerking, die afgelopen zomer is ingezet, brengt. “Kinderen willen gewoon plezier hebben op het veld. Het maakt die jongens en meisjes helemaal niet uit of ze in een rood of oranje tenue spelen. Dat leeft alleen nog bij de oude garde, maar leden van beide clubs ervaren de meerwaarde van deze samenwerking. Bovendien bestaan beide clubs voor 90% uit junioren.”

Korte lijntjes
Waar Vredeveld en Hafkenscheid het bestuurlijke gedeelte voor hun rekening nemen, ligt de praktische invulling van de samenwerking meer bij Quint Schouten (JVC Cuijk) en Niels van der Heijden (SIOL). “We zijn bewust begonnen bij de onder-8 en -7-teams, omdat dit veelal nieuwe leden zijn zonder verleden bij JVC of SIOL. Vaak geldt hetzelfde voor de ouders. Bij elke nieuwe aanmelding wordt er niet meer gekeken naar bloedgroep. Teams worden van onderop samengesteld. Bij de indeling van de teams kijken we sowieso alleen naar motivatie en of ze samen met vriendjes kunnen spelen”, verduidelijkt Van der Heijden. Schouten vult aan: “De eerste resultaten zijn ook al zichtbaar. Toen het seizoen begon, had JVC/SIOL zes JO7-teams, inmiddels is al een JO7-12 in de maak. En waar een veldbezetting in het verleden een probleem kon zijn, is dit nu ook niet meer aan de orde, omdat alle teams nu verdeeld kunnen worden over de sportvelden van zowel JVC als SIOL. Dit gebeurt in de praktijk ook al bij teams in hogere leeftijdscategorieën.”

Kinderen willen gewoon plezier hebben op het veld. Het maakt die jongens en meisjes niet uit of ze in een rood of oranje tenue spelen

Waar eerdere pogingen tot samenwerking mislukten, gaat het dit keer wel goed. Schouten: “We hebben nagenoeg dezelfde visie op jeugdvoetbal. Bovendien werken beide verenigingen met We Love Voetbal (voetbalschool van Marinho Letemahulu, red.), zodat alle teams dezelfde circuittraining krijgen en de kwaliteit van de trainingen minder afhankelijk is van een ouder of leider.” Volgens Van der Heijden is het succes van de samenwerking te danken ‘aan de korte lijntjes’. “Bij aanmeldingen, klachten of vragen, wordt alles meteen teruggekoppeld. Er is maandelijks overleg en alles komt op tafel. Doordat de samenwerking zo soepel verloopt, durven we het nu aan om deze uit te breiden naar alle jongensteam tot 13 jaar plus alle meidenteams.”

Stip aan de horizon
Later dit voorjaar wordt bekend hoe het nieuwe sportpark aan De Groenendijkse Kampen eruit zal komen te zien (en klaar moet zijn). “Dan kan er pas een stip aan de horizon worden gezet, omdat er vanaf dat moment ook een gezamenlijk belang is dat je ook het allerbeste samen kunt realiseren”, vindt Vredeveld. Hafkenscheid knikt en zegt tot slot: “Uiteindelijk zal er één nieuwe fusieclub ontstaan. Niet omdat we ons dat zelf opleggen, maar omdat beide verenigingen er beter van worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant