Aan de voet van de beklimming staat het bord.
Aan de voet van de beklimming staat het bord. Foto: Jos Gröniger

Wielergemeente Gennep heeft eigen ‘col’

Toerisme 735 keer gelezen

GENNEP | De wielrenkoorts grijpt om zich heen in de gemeente Gennep. Voor de negende keer is de Niersstad etappeplaats in de Simac Ladies Tour. Voor het eerst kent de start- en finishplaats een driedaagse aanloop naar het evenement. Zondag verkenden toerfietsers het parcours van de etappe Gennep-Gennep, maandag was er een wielerclinic en een wielercafé, dinsdagavond werd de enige klim in de gemeente omgedoopt tot Col du St. Jean. Warmgedraaid ontvangt Gennep vandaag de internationale wielrentop.

Een grote groep toerfietsers draaide zondag onder auspiciën van Toerclub Gennep warm op het parcours van de etappe Gennep-Gennep. Een dag later namen vijftien vrouwen deel aan de wielerclinic die startte bij Pica Mare in Gennep. Twee ervaren leden van wielervereniging Groenewoud uit Nijmegen leerden de beginnende en geoefende toerfietsers de kneepjes van het fietsen in groepsverband. Wethouder Janine van Hulsteijn draaide meer in het peloton. “We leerden haakse bochtjes maken op de fiets en op de Kartenspielerweg (in het Reichswald) reden we in waaier. Het was hartstikke leerzaam.”
In het wielercafé in zaal 4Events in Gennep hingen de aanwezigen aan de lippen van oud-prof en gastspreker Bram Tankink.

Sinds dinsdagavond heeft de wielergemeente Gennep een heuse col. De Holleweg-klim bij Milsbeek is voor toerfietsers de poort naar het heuvellandschap van de gemeente Berg en Dal. De klim heeft op het steilste punt een stijgingspercentage van 13 procent.
In een onderhoud tussen burgemeester Hans Teunissen en de TC Gennep-leden Dennis Brouwer en Jos Balast leidde de gedeelde passie tot het plan om de Sint Jansberg om te dopen tot Col du St. Jean. Borden aan de voet en boven op de klim geven de hoogte, het stijgingspercentage en de naam aan.
Dinsdagavond onthulde wethouder sport Janine van Hulsteijn de beide borden. Zij opperde het idee om klimmen op Berg en Dals grondgebied ook om te dopen. “De Duivelsberg heet dan de Col du Diable”, besloot ze.

De deelnemers aan de clinic vlak voor het vertrek.
Wethouder Janine van Hulsteijn bij het bord aan de Groesbeekse kant.

Uit de krant