Nol van Est
Nol van Est Foto: D66 Gennep

Gennepse Democraat Nol van Est overleden

Human Interest 1.239 keer gelezen

In zijn woonplaats Gennep is in de vroege ochtend van 3 april oud-politicus Nol van Elst overleden. De bijna 80-jarige Gennepenaar die het ontstaan van zijn partij D66 van dichtbij meemaakte, overleed na een kortstondig ziekbed.

Nol van Est was begin twintig toen in de zestiger jaren de opstand in Parijs ontstond. In die periode kende Gennep (toen nog een zelfstandige gemeente) de opkomst van de partij van latere supermarktondernemer Jan Linders beleefde.
Nadat in 1968 D66 aan de Tweede Kamerverkiezingen deelnam ontwikkelde in Gennep zich de lokale afdeling van D66. Ab Janssen en Jan de Vaan stonden aan de wieg van de D66-afdeling in de Niersstad. Jan de Vaan betrok zijn Page-collega Nol van Est bij de partij. De jonge democraat (met lidmaatschapsnummer 00793, dat getuigt van een vroege aanmelding) werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 het eerste raadslid van D66. Na de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Groot Gennep in 1972 kreeg hij gezelschap van een tweede partijlid.
Het bevlogen D66-lid zag zijn partij groeien. Tot 1982 bleef hij raadslid en vanaf dat jaar werd hij wethouder, en bleef dat tot aan 1988. Paul Wessels volgde hem halverwege die raadstermijn op. “Nol hield zich een periode op de achtergrond”, zegt partijgenoot Wessels, “Maar in 2002 werd hij voor vier jaar commissielid.” Van 2006 tot 2010 was Nol van Est raadslid namens D66. Na zijn laatste raadsvergadering werd hij Koninklijk onderscheiden.
Het betekende niet zijn afscheid van de politiek. Van Est was nog veelvuldig betrokken. Lokaal, maar ook landelijk op D66-congressen. “Nol was de man van de campagnes. Hij bedacht de acties waarbij D66-leden inwoners persoonlijk thuis een attentie overhandigen”, zegt Paul Wessels. “We hadden rode potloodjes en een krop sla met de slogan ‘Sla de spijker op z’n kop’. We gooiden kaartjes in de brievenbus als mensen niet thuis waren. Dat leverde ons nog overwerk op want mensen vroegen ons om die sla. De twee zaterdagen na de verkiezingen waren we nog op pad om die kroppen te bezorgen.” Ook de campagne met de luchtfoto’s was succesvol. In iedere buurt werd een luchtfoto overhandigd. “Mensen zagen hun eigen huis. Toen er om nabestellingen gevraagd werd, voorspelde Nol dat de vierde zetel in de pocket zat.”
Naast zijn actieve politieke loopbaan was Nol van Est een van de initiatiefnemers van een woonhof voor senioren in Gennep. “Samen met Rien Laracker zat hij op een bankje bij de Niers waar het plan voor een impuls voor de woningmarkt ontstond. Het eerste plan voor een Genneps Knarrenhof werd er geboren”, zegt Henriëtte Bergmans-Omloo van het stichtingsbestuur Kalboerhof. “Nol wist door zijn politieke ervaring de weg en kon mensen enthousiasmeren. Hij wist de landelijke politiek te vertalen naar de lokale gemeenschap.” Nol van Est wist ook mensen te verbinden. Als er iets besproken moest worden sprak hij de woorden ‘Kijk elkaar gewoon in de ogen en dan gaan we er voor’. Henriëtte Bergmans – Omloo is Nol van Est dankbaar, maar er klinkt terwijl ze het zegt, een trieste toon door als ze denkt aan de ontwikkeling van de Kalboerhof. “Nol heeft er zoveel werk aan besteed en zoveel mensen voor enthousiast gemaakt, en kan er zelf niet meer wonen. Erg triest, want het was zijn Kalboerhof.

Partner Virginie, familie en kennissen nemen in besloten kring afscheid van Nol van Est.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant