Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Wat fijn, een burgemeester die gewoon helemaal niets doet’

Column 1.602 keer gelezen

Als bij ons thuis vroeger in de bijkeuken een Tupperware-avond was, moest je maken dat je uit de buurt verdween. Dan kwam er een vertegenwoordiger van een groot bedrijf dat plastic bakjes verkocht onder de bewonderende blikken van de verzamelde huisvrouwen vertellen wat je met zo’n plastic bakje allemaal kon doen. En u raadt het al: op het einde van de avond kochten de dames bakjes, heel veel plastic bakjes, waarschijnlijk veel meer dan ze ooit nodig zouden hebben. Mijn oudste zus organiseerde dit alles. En mijn moeder vond het prachtig, zoveel gezellig geklets in huis, sigaretjes en wat een handige plastic bakjes. Na afloop kreeg ze er eentje gratis, als dank voor de gastvrijheid.

Doe nou maar niet raar over zo’n bijeenkomst. Want je wilt niet weten voor wat voor onbegrijpelijke zaken of emoties mensen bij elkaar komen, tot op de dag van vandaag. Een dag of tien geleden was er weer zo’n onbegrijpelijke bijeenkomst. Totaal onaangekondigd stonden er op een vrijdagavond plots duizenden mensen op de parkeerplaatsen bij de Cuijkse voetbalvelden. Tupperware kopen? Nee, deze keer kwamen ze allemaal in hun gepimpte auto om die aan de andere bezitters van gepimpte auto’s te laten zien. De eigenaren glommen net zo hard als hun auto’s.

Onnozeler én onschuldiger kun je het niet bedenken. Waar mijn zus nog briefjes (middels carbonpapier en de moderne typmachine vermenigvuldigd) in de brievenbussen had moeten stoppen, was voor deze ‘carmeeting’ in Cuijk een berichtje via de sociale media voldoende. Prima dus, geen slachtoffers en velen keerden voldaan huiswaarts. Tja, alleen een paar mensen in Cuijk hadden wat last gehad van de drukte. Als dat alles is?

Maar ook na zulk onschuldig volksvermaak beginnen d’r wel weer een paar te piepen. Burgemeester Marieke Moorman liet weten geen bijzondere maatregelen te willen treffen. Wat zou ze moeten doen trouwens? Wat heerlijk, nou eens niet een bestuurder of politicus die na een akkefietje stoer begint te roeptoeteren dat dit nooit meer mag gebeuren. Natuurlijk, zei Marieke, ze hadden een vergunning moeten aanvragen. Maar als ze dat de volgende keer weer niet doen?

Het is toch bar, las ik in een reactie, als wij een buurtbarbecue willen organiseren, moeten we wel een vergunning aanvragen. En zij doen maar. Sst, Marieke, goed zo, niet reageren.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant