Essity is specialist in verzorgingsproducten, zoals gebruikt door Libresse en Tena.
Essity is specialist in verzorgingsproducten, zoals gebruikt door Libresse en Tena. Foto: Eefje Voets

Medewerkers Essity Gennep leggen werkzaamheden neer in strijd voor meer loon

Algemeen 1.132 keer gelezen

HEIJEN | Werknemers van Essity Operations Gennep B.V. in Heijen voeren actie om een beter cao af te dwingen. Vanaf vanochtend 5:00 uur tot en met vanavond 23:00 uur willen de medewerkers van het bedrijf in verzorgingsproducten, onder andere bekend van merken als Tena en Libresse, het werk verdeeld over vijf rondes naast zich neerleggen. Volgens de FNV is de tot nu toe gebonden loonsverhoging ‘volstrekt onvoldoende’. 

De vakbonden eisen een cao voor een jaar (per 1 januari 2024) waarin de werknemers met 6,5% er op vooruitgaan. Essity daarentegen wil een loonsverhoging over 18 maanden: 4,5% per 1 januari dit jaar, 1% per 1 juli en 1% op 1 januari volgend jaar. “‘Wat de directie tot nu toe heeft geboden als loonsverhoging voor de nieuwe cao vonden onze leden volstrekt onvoldoende.”, aldus Wilfred Jonkhout, bestuurder FNV Procesindustrie. “We hebben Essity een laatste kans gegeven met iets beters te komen, maar die hebben ze laten lopen. Daarom gaan we nu samen met onze leden actievoeren om Essity alsnog te overtuigen.”

In een reactie geeft Essity, dat in 2023 een loonsverhoging van 8% heeft doorgevoerd, aan het van belang te vinden dat medewerkers ook over 2024 een goed arbeidsvoorwaardenpakket hebben. “Daarom zijn wij – bij gebreke van een cao – met onze medewerkers in gesprek gegaan en hebben wij overleg gevoerd met de vakbonden FNV en CNV over een mogelijke nieuwe cao.”

Essity vervolgt: “De vakbonden hebben op 5 maart een ultimatum gesteld en in reactie daarop hebben wij een eindbod neergelegd van een totale loonsverhoging van 6,5% over een periode van 18 maanden. Helaas is dit eindbod door de vakbonden afgewezen en zijn er werkonderbrekingen aangekondigd op woensdag 10 april.”

Staking
Volgens de FNV heeft er in Nederland niet eerder een staking plaatsgevonden bij Essity. Het bedrijf heeft in het land vier vestigingen, allen met een eigen cao. Door deze constructie krijgen de mensen in Gennep, net als hun collega’s in Cuijk, minder uitbetaald dan hun collega’s in Hoogezand en Suameer. Jacqueline Kraan, bestuurder CNV: “Dat was één van de zaken die we in deze cao wilden rechttrekken. Maar met wat de werkgever tot nu toe bood komen we daar niet in de buurt. Onze leden wezen het resoluut af, wetende dat acties de mogelijke volgende stap zijn.” Dat de medewerkers dus voor het eerste in de Nederlandse Essity-geschiedenis het werk neerleggen, is volgens Kraan een ‘grote stap voor de medewerkers’ en een duidelijk signaal van ontevredenheid. “Ze voelen zich niet beloond voor hun harde werk en flexibiliteit en vinden het oneerlijk dat medewerkers van hetzelfde concern elders in het land veel meer verdienen. Ze voelen zich bovendien in hun eer aangetast dat zelfs na zo veel onderhandelingsrondes hun werkgever hen niet lijkt te waarderen.” Essity geeft aan het “te betreuren” dat de onderhandelingen zijn geeindigd en dat medewerkers zijn overgegaan op het neerleggen van de werkzaamheden.

Intimidatie
De FNV geeft aan dat Essity werknemers onder druk zou hebben gezet om het laatste eindbod alsnog te accepteren. Dit zou vervolgens in het personeelsdossier komen te staan. Jonkhout spreekt om die reden van “Pure intimidatie en zelden vertoond in Nederland”. Essity ontkent de uitspraken van de FNV en geeft aan dat er “absoluut geen sprake van druk” is geweest. Het bedrijf geeft aan dat het de onderhandelingspositie van de vakbonden respecteert en dat ondanks het afgewezen eindbod individuele medewerkers nog steeds aanspraak kunnen doen op de genoemde verhoging voor 2024. “Een groot deel van het personeel in Gennep is namelijk geen lid van een vakbond en heeft dus geen stem gehad bij de stemming over de voorstellen. Als er iemand gebruik wil maken van het (individuele) aanbod, is dat een aanpassing van de arbeidsvoorwaarden en is het logisch dat dit in iemands personeelsdossier komt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant