Afbeelding
Foto:
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

‘We pakken probleemloos zaken van elkaar over. Dat is heel fijn’

Algemeen 1.742 keer gelezen

LANDHORST | Toneelvereniging Spelenderwijs in Landhorst speelt op zaterdag 3 en 20 april en vrijdag 19 april het ‘kluchtige blijspel’ De Gouden Koets in de oude sporthal van De Stek in Landhorst. Net als voorgaande jaren is er ook een hoofdrol weggelegd voor het decor, ditmaal groter dan ooit. “Normaal bouwen we het in drie à vier avonden op. Nu waren we wel wat maanden kwijt.”, vertellen de vrijwillige toneelbouwers Twan Jansen en Patrick de Klein.

Het gaat om het samen doen. Dat is de kracht van Spelenderwijs en Landhorst an sich. “Gezamenlijk brengen we het naar een hoger niveau. Dat is heel belangrijk.”, vindt Patrick. “Dat maakt dat we het graag doen!”

Patrick bouwt inmiddels al twintig jaar het decor voor Spelenderwijs, waar ook onder meer zijn vrouw lid van is. De laatste twee jaar wordt hij bijgestaan door Twan, wiens vrouw ook bij de toneelvereniging acteert. Beide mannen hebben door werk in de interieur- en meubelbouw veel technisch inzicht en twee rechterhanden. “Dat maakt dat we goed op elkaar zijn ingespeeld. We werken heel prettig samen.”, zegt Twan. “We pakken probleemloos zaken van elkaar over. Dat is heel fijn.”

Het plan voor een decor wordt gemaakt door de regisseur. Hij speelt het vervolgens door naar Twan en Patrick, die beoordelen of het technisch mogelijk is en weer eventuele aanpassingen doorvoeren. Vervolgens gaat het duo aan de slag, vaak met materialen die ze nog hebben liggen of ergens voor een prikkie, of zelfs helemaal gratis, kunnen scoren. Ná de voorstelling nemen Twan en Patrick ook het voortouw wat betreft demontage. “Wij weten hoe we het hebben opgebouwd en daardoor ook hoe we het weer makkelijk kunnen afbreken.”, legt Twan uit. “Maar iedereen helpt daarbij dus wel mee. Dat is zo fijn van de vereniging. We doen dit écht niet alleen.” Patrick: “Precies. Het bouwen en afbreken is een hele klus, maar uiteindelijk wil je toch iets moois neerzetten. Je doet het voor de vereniging. Je doet het voor het dorp.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant