Kom ook naar de Eerste Boxmeerse Stripdag op zondag 14 april van 11:00 tot 17:00 uur in De Weijer.
Kom ook naar de Eerste Boxmeerse Stripdag op zondag 14 april van 11:00 tot 17:00 uur in De Weijer. Foto:

Eerste Boxmeerse Stripdag; ‘Ik weet zeker dat er hier liefhebbers zijn’

Algemeen 1.664 keer gelezen

BOXMEER | De eerste Boxmeerse Stripdag is binnenkort een feit. De nadruk hierbij komt te liggen op ‘eerste’ want als het aan organisator Ben Helmes ligt krijgt deze debuutuitgave hoe dan ook vervolg in de vorm van een jaarlijkse reeks. Aan de pilot zal het niet liggen want Ben heeft voor die dag, zondag 14 april, alles uit de kast getrokken om er een waar succes van te maken.

Door Mans Pere

Het is 2024. Heel Oost Nederland is een kale vlakte als het om stripbeurzen gaat. Heel Oost Nederland? Nee! Een dorpje met onverzettelijke Brabanders biedt koppig weerstand aan de stripvermagering. “Ik hoor het al jaren. Er is niks in de regio, van Arnhem tot Roermond.”, zegt Ben. “Daarom wil ik hier iets organiseren. Ik weet zeker dat er hier liefhebbers zijn.”

Ben zit naar eigen zeggen al 60 jaar in de strips. Hij gaat graag beurzen af op zoek naar zeldzame uitgaves of om de tekenaars en auteurs te ontmoeten. Toen hij bij de laatste beurs zijn ideeën over een Boxmeerse Stripdag deelde, was het enthousiasme bij zowel de stripkunstenaars als de handelaren groot. Ook zij realiseerden zich dat er in dit deel van het land een ‘gat’ is. “Dus ik heb ze uitgenodigd om ook te komen. Gratis, want dat is heel vaak niet het geval.” Ben raakt zelf ook erg enthousiast: “In totaal komen er zestien tekenaars uit binnen- en buitenland, van bekende stripreeksen zoals onder andere Suske & Wiske, Jan, Jans en de kinderen, Donald Duck, January Jones en de leukebroeders. Ook komt de winnaar van de prestigieuze stripschap prijs 2024 Wilma van den Bosch.”

Leuk dagje uit voor kinderen
Al deze tekenaars zijn terug te vinden op het speciaal voor de Boxmeerse stripdag gedrukte handtekeningenboekje. Kinderen krijgen deze gratis bij binnenkomst. Ben: “Heel veel striptekenaars zijn leraar. Zij kunnen dus goed met kinderen omgaan. Daarnaast hebben veel kinderen een hekel aan lezen. Ik ben er van overtuigd dat strips daarom toch een goede bijdrage kunnen leveren aan de leesvaardigheid. Ik vind het dus heel belangrijk dat de stripdag écht gericht is op kinderen. Daarom dit handtekeningenboekje. Daarmee kunnen ze precies zien wie wat geschreven en getekend heeft.” Naast het signeren staan de tekenaars ook altijd open om snel een tekeningetje te maken. “Dat kost ze vaak maar drie minuutjes.”, zegt Ben vol verwondering. “Ook krijgen kinderen na afloop nog een presentje, kunnen ze zich laten schminken en komt Obelix langs.”

Ook voor grote kinderen
Toch is de Boxmeerse Stripdag niet enkel een groot kinderfeestje. ook voor volwassenen is het de moeite van bezoeken waard. Allereerst prijst Ben de locatie. Als doorgewinterde stripenthousiasteling is hij gewend dat dergelijke beurzen vaak plaatsvinden op ‘griebellocaties’ en industrieterreinen, ver van het centrum. “Hier is het juist supermooi en het centrum is op een paar minuutjes lopen, op een koopzondag nota bene. Dat is uniek.”

Net zo bijzonder is de regionale handtekening die het evenement heeft gekregen. Zo heeft Ben een avondje wat gedronken met de brouwers van Gradoen. Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan. “We hebben vier bieren geselecteerd die speciaal voor dit evenement een uniek stripetiket krijgen.”, zegt de stripliefhebber trots. “Mijn doel is om de Stripdag tot een jaarlijks terugkerend evenement uit te bouwen. Dat zou geweldig zijn. De stripetiketten zullen dan in de andere jaren ook weer anders zijn. Superleuk dus om te verzamelen “


Alleen al de etiketten van deze speciale Gradoen-flesjes maken het de aanschaf waard. En dan heb je het bier nog niet eens geproefd!

‘Op een succesvolle pilot’
Of er daadwerkelijk meerdere uitgaven van de Boxmeerse Stripdag zullen komen hangt af het succes van deze pilot op 14 april, van 11:00 tot 17:00 uur. Toch is Ben er nu al van overtuigd dat dit gaat lukken, dat de komende edities enkel maar groter en mooier worden en dat de ‘stripvermagering’ overweldigend wordt teruggedrongen. Het is te hopen dat na deze pilot Ben samen met alle schrijvers en tekenaars de Gradoens kan laten klinken tijdens een heerlijk feestmaal onder de sterrenhemel.

Alleen al de etiketten van deze speciale Gradoen-flesjes maken het de aanschaf waard. En dan heb je het bier nog niet eens geproefd!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant