Een foto van de fietsgroep ‘Krankstel’ met hun begeleiders ter hoogte van La Marmotte. Tijdens de Pinksterdagen van 1988 wisten ze voor de elfde keer een ultralange fietstocht te volbrengen. Het is één van de 700 foto’s in de expositie ‘Oploo in de vorige eeuw’.
Een foto van de fietsgroep ‘Krankstel’ met hun begeleiders ter hoogte van La Marmotte. Tijdens de Pinksterdagen van 1988 wisten ze voor de elfde keer een ultralange fietstocht te volbrengen. Het is één van de 700 foto’s in de expositie ‘Oploo in de vorige eeuw’.

Heemkring viert zilveren jubileum met expositie

Algemeen 1.150 keer gelezen

OPLOO | Heemkundevereniging De Heerlyckheit Plo viert het 25-jarig bestaan met een grote tweedaagse expositie rond het thema ‘Oploo in de vorige eeuw’. De tentoonstelling met meer dan 500 foto’s over de periode 1900 tot 2000 vindt op 20 en 21 april plaats in gemeenschapshuis De Oude heerlijkheid.

Voor oudere bezoekers zal het soms een feest van herkenning zijn, maar ook zij zullen verrast zijn door unieke foto’s die nooit eerder zijn vertoond of gepubliceerd. De verwachtingen over het bezoek zijn bij het enthousiaste bestuur hooggespannen, want bij vorige grote exposities steeds 600 tot 700 bezoekers mochten worden verwelkomd.

De Oploose heemkring, opgericht in 1999, heeft zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Daarvan getuigt niet alleen het grote aantal leden (ruim 250), maar vooral de belangstelling voor activiteiten zoals kleine exposities in de etalage van de heemschuur, lezingen, excursies. In de loop van de tijd kreeg de club veel voorwerpen en oude gereedschappen aangeboden, die soms bij wisselexposities worden gebruikt.
Een belangrijke verklaring voor het succes is het realiseren van de eigen heemschuur. Dat gebouw, een herbouwde boerenschuur uit Wanroij, kwam tot stand door vasthoudendheid van het bestuur, het succes van ‘subsidiejager’ Jan van Dijk en veel vakkundige vrijwilligers.Na een bouwtijd van twee jaar werd het pand in november 2010 door toenmalig burgemeester Marleen Sijbers geopend.

Het bestuur van de actieve heemkring is onder leiding van voorzitter Cor Verberk de afgelopen maanden druk geweest met het samenstellen van de expositie. Alle verenigingen in het dorp hebben foto’s en documenten aangeleverd en samen met foto’s uit het uitgebreide archief van de heemkring bieden deze een mooi overzicht van Oploo tussen 1900 en 2000. De inspanningen hebben geresulteerd in 40 panelen met totaal ruim 700 foto’s op groot formaat en voorzien van bijschriften. Elk paneel kent een eigen thema zoals de landbouw, voetballerij, volleybal, kermis, carnaval en muziekgroepen. Maar ook van verdwenen organisaties zoals de RKJB (jonge boeren stand), handboogschutterij en het jongerencentrum Free Stone. De roemruchte wielrennerij en woon- en werkgemeenschap Bronlaak zijn bedeeld met een dubbel paneel. De Oploose heemkunde richt tijdens de expositie overigens ook een boekenstand in, waar eerder uitgebrachte boeken nog te koop zijn.

De expositie ‘Oploo in de vorige eeuw’ vindt plaats in gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid, Grotestraat 12 in Oploo. Op zaterdag 20 april van 13.00 tot 21.00 uur en op zondag 21 april van 11.00 tot 17.00 uur. De officiële opening wordt op zaterdag om 14.00 uur verricht door een speciale gast. De toegang is beide dagen gratis. Zie ook www.heemkundeoploo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant