Robbie van Raaij en zijn zoontje Levy op het sportpark van Vianen Vooruit.
Robbie van Raaij en zijn zoontje Levy op het sportpark van Vianen Vooruit. Foto: Peter Kuijpers

Vianen Vooruit zwaait clubicoon Robbie van Raaij uit: ‘Ik kijk er enorm naar uit’

Voetbal 2.221 keer gelezen

VIANEN | Na 36 jaar vindt Robbie van Raaij het voldoende. Dus neemt hij op vrijdag 20 mei afscheid in een door hem persoonlijk samengesteld vriendenteam tegen het huidige Vianen Vooruit. “Je moet stoppen als je jezelf nog goed voelt. Niet dat ze zeggen: hij is een jaar te lang doorgegaan”, benadrukt Van Raaij.

Door Peter Kuijpers

Voor Van Raaij eindigde zijn actieve carrière abrupt. Op 8 maart 2020, thuis tegen EVVC, dat met 3-1 werd verslagen. Van Raaij: “Een week later begon de coronastop en dat was, wat later bleek, tevens het einde van de competitie. Ik was toen 38 en nog fit, maar wilde toch stoppen.” 

Knieklachten
Van Raaij begon met voetballen bij de plaatselijke club Vianen Voorruit, in het dorp waar hij met zijn ouders, broers en zussen is opgegroeid. “We waren net vier toen we bij JVC Cuijk zijn gestart in een soort van kleutervoetbal. Na een half jaar haalde pa ons daar weg en zijn we gaan spelen bij Vianen Vooruit. Later ben ik naar NEC gegaan en op mijn achttiende stapte ik over naar De Treffers, een prima club waar alles tot in de puntjes was geregeld. Ik heb daar zes jaar met plezier gespeeld en ben later naar JVC Cuijk overgestapt. Ik heb daar acht jaar gespeeld en ben toen via Leones weer bij mijn roots beland. Dat laatste jaar was een aaneenschakeling van blessures. Vooral mijn knie speelde parten. Eenmaal in Vianen herstelde zich dat. Ik speelde achterin en trainer Dennis Kroes had me tegen Milsbeek ‘op tien’ gezet. Meteen waren er weer knieklachten. Dat hebben we toen snel teruggedraaid en daarna heb ik zonder problemen kunnen spelen hier. Ik ben wel eens geschorst geweest, maar ook dat was wennen. Als je voetbal speelt in de top van de amateurs, kan je tegen scheidsrechters veel meer zeggen. In de derde en vierde klasse is die acceptatie van scheidsrechters veel minder en heb je sneller geel.”

‘Je moet stoppen als je jezelf nog goed voelt. Niet dat ze zeggen: hij is een jaar te lang doorgegaan’

Herinnering
Het voetbal is dan wel twee jaar geleden, maar Van Raaij is nog met regelmaat langs de lijn bij Vianen Vooruit te vinden. “Ik kom zeker nog vaak kijken, want ik vind het spelletje nog leuk. Ik heb het er wel eens met mijn vader over gehad, maar we denken beiden dat corona er enorm heeft ingehakt en dan doel ik vooral de zin in voetbal of het kijken naar voetbal.” Van Raaij beleefde meerdere hoogtepunten, maar één wedstrijd zal hem altijd bijblijven. “Op 27 mei 2018 moesten we op de laatste speeldag winnen in de derby bij Hapse Boys. Het leek mis te gaan toen het in de 90ste minuut nog 1-1 stond. Plots kregen we een pingel, die overigens terecht was, en die door mijn broer Danny werd benut. Het feest daarna dreunt als het ware nog in me na. Zoiets vergeet je nooit meer.”

Afscheidswedstrijd
Op vrijdag 20 mei om 19.00 uur gaat het gebeuren: zijn gedroomde afscheidswedstrijd aan de Koebaksestraat in Vianen. “Ik kijk daar echt naar uit. We gaan spelen met mijn vriendenteam tegen het huidige team van Vianen Vooruit. Ze komen allemaal, uit alle windhoeken. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, want dan vergeet je er geheid één en dat wil ik niet. Wel wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen uit te nodigen. We bouwen nog een gezellig feestje na afloop.”


Robbie van Raaij zwaait na een indrukwekkende loopbaan af als speler. Op vrijdag 20 mei is zijn afscheidswedstrijd aan de Koebaksestraat in Vianen. - Foto: Peter Kuijpers

Uit de krant