Volharding versloeg Chevremont en blijft lekker bovenin meedraaien.
Volharding versloeg Chevremont en blijft lekker bovenin meedraaien. Foto: Toon Gerrits

1C: Volharding blijft verbazen en wint ook van Chevremont

Voetbal 1.182 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Volharding blijft verbazen in de eerste klasse C. Vanmiddag wonnen de roodwitten in een waar spektakelstuk in eigen huis van één van de titelkandidaten Chevremont uit Kerkrade: 4-3. Zoals zo vaak was Vincent Buijssen weer heel belangrijk voor de Vierlingsbekenaren, ditmaal met een hattrick. Daardoor schroefde Buijssen zijn seizoentotaal op tot negen treffers.

Overigens leverde Volharding overall een geweldige teamprestatie, met name de eerste helft van de equipe van trainer Jan Pruijn was een lust voor het oog. Het publiek is sowieso al het hele seizoen de winnaar op sportpark Soetendaal. Volharding won tot dusverre alle vijf de eerste thuiswedstrijden, iets wat sinds mensenheugenis niet meer is voorgekomen. Chevremont -al jaren een hoogvlieger in de eerste klasse- leed pas de tweede nederlaag van deze voetbaljaargang. Eerder gingen de Zuid-Limburgers alleen tegen koploper Wittenhorst de boot in. Na de zege van vanmiddag staat Volharding nu alleen tweede op de ranglijst, slechts één punt achter Wittenhorst.

Brede selectie
De prestatie van Volharding deze middag is extra knap vanwege de grote personele problemen bij de roodwitten. Naast de langdurig geblesseerden Thomas Rijn, Luuk van den Boogaard, Gijs Hendriks en Rens van Lanen ontbraken vanmiddag nog een drietal spelers op het appèl. De vorige week tegen Susteren uitgevallen Luuk Rühl was nog niet fit vanwege een beurse heup. Rens ten Brinke liep afgelopen donderdag op de training een enkelblessure op en Gijs Creemers haakte in de warming up eveneens af met een kwetsuur aan de enkel. Daardoor begon Lars van Treek als rechtsback, verving Jens Biersteker Rens ten Brinke op het middenveld en behield Sharif Tah zijn plek rechts voorin. Het zegt iets over de breedte van de Volhardingselectie, want de vervangers voegden zich naadloos in bij het team en speelden zonder uitzondering uitstekend.
De wedstrijd begon met een respectvolle minuut stilte voor het overlijden van Joost Hafmans, de vader van selectiespeler Joris Hafmans. Op het stervenskoude sportpark Soetendaal begon Volharding vervolgens furieus aan de wedstrijd. Binnen vier minuten kregen de Bekenaren drie goeie kansen. Een afgeweken schot van Sharif Tah belandde op het dak van het doel. Een inzet van Vincent Buijssen werd van de doellijn gehaald en Teun Jakobs werd in kansrijke positie maar net de voet dwars gezet. In de 13e minuut was het aan de andere kant bij de eerste de beste kans wel raak. Na wat missers achterin bij Volharding, prikte Tim Blättler de bal langs Volharding-doelman Bono Barten: 0-1. Volharding was nauwelijks geschokt en ging vrijwel direct op jacht naar de gelijkmaker. Sharif Tah mikte een minuut na de openingstreffer nog net over, maar al in de achttiende minuut viel de gelijkmaker. Na een rush van linkerspits Sven Jenniskens belandde de bal bij Jens Biersteker, die een dijk van een wedstrijd speelde. Biersteker stelde Vincent Buijssen in staat om zijn zevende treffer van het seizoen binnen te schieten: 1-1. Acht minuten later soleerde Jenniskens maar weer eens en nu vond hij Sharif Tah. Diens trekbal werd door Vincent Buijssen rakelings voorlangs geschoten. De tweede echte kans van de bezoekers ging er opnieuw in. Brian Jacobs scoorde en de uitstekend fluitende scheidsrechter Thierry Schelsema keurde de goal in eerste instantie goed. Op advies van de assistent-scheidsrechter ging er echter een streep door het doelpunt. Weer vier minuten later kwam Volharding op voorsprong. Met een prachtige steekbal bereikte Sven Jenniskens de àlà Denzel Dumfries tegen USA opstomende rechtsback Lars van Treek. Die haalde de achterlijn en met een puntgave voorzet liet hij wederom Vincent Buijssen de 2-1 aantekenen. In de 36e minuut raakte Vincent Buijssen de onderkant van de lat, opnieuw na fraai voorbereidend werk van Sven Jenniskens. Twee minuten later werd diezelfde Jenniskens diep gestuurd door Sharif Tah, maar nu kon een Chevremontse verdediger nog net redding brengen. Vlak voor rust was het wel raak voor de aalvlugge Jenniskens. Na een pass van caprain Mark Blenckers verscheen Jenniskens alleen voor Chevremont-goalie Twan Roex en op volle snelheid liet hij de keeper met een prachtige stift kansloos: 3-1. Het was hartverwarmend wat Volharding in de eerste helft op deze ijskoude zondag liet zien.

Onnodig spannend
In het tweede bedrijf liet Chevremont echter zien waarom het één van de topfavorieten voor de titel is. Het elftal zit vol met voetballende kwaliteit en Volharding werd na rust dan ook behoorlijk onder druk gezet en regelmatig ver terug gedrongen. Echt veel grote kansen leverde dat echter niet op voor de gasten. Een poeier van Luc Roex verdween niet heel ver over het doel en een inzet met de buitenkant van Tim Blättler werd gered door Bono Barten. Bij één van de weinige uitbraken in de tweede helft werd de marge door Volharding zelfs vergroot. In de 78e minuut werd Mark Blenckers -precies in het blikveld van arbiter Schelsema- onderuit getrokken in het strafschopgebied. De leidsman floot direct voor een penalty. Vincent Buijssen schoot de bal onberispelijk raak: 4-1. Buijssens’ derde goal van de middag en zijn negende van het seizoen. Even later vond Jens Biersteker Twan Roex op zijn weg. Zes minuten voor tijd kregen de moegestreden Vincent Buijssen en Jens Biersteker (die ‘s morgens al een halve wedstrijd met het tweede elftal had gespeeld, red.) een publiekswissel van trainer Jan Pruijn. Steven Wassenaar mocht ook nog zijn debuut maken van de oefenmeester uit Molenhoek. In de absolute slotfase maakte Volharding het nog onnodig spannend. Calvin Römer (4-2) en Tim Blättler (4-3) lieten Chevremont nog hopen op een gelijkspel, maar zover liet Volharding het niet meer komen.

Topper op slotdag
Volharding heeft in de eerste klasse voor de winterstop inmiddels al 23 punten vergaard. Net zoveel als zes jaar geleden, toen de roodwitten met hetzelfde totaal over het hele seizoen, degradeerden. En dat mag een topprestatie genoemd worden van de Soetendaalbewoners. De laatste wedstrijd voor de winterbreak speelt nummer twee Volharding komende zondag in Venlo tegen de nummer drie Venlosche Boys. Daar treft Volharding met Chris Burhenne een oud-trainer. Bij de Vierlingsbekenaren ontbreekt in ieder geval centrale verdediger Nino Janssen vanwege een schorsing. Hij kreeg vanmiddag tegen Chevremont zijn vijfde gele kaart van het seizoen.