Cuijkenaar en Kliksport-redacteur Martijn Schwillens bij de boekpresentatie van 'Verdwenen Stadions' in Breda.
Cuijkenaar en Kliksport-redacteur Martijn Schwillens bij de boekpresentatie van 'Verdwenen Stadions' in Breda. Foto: Eigen foto

Boek ‘Verdwenen Stadions’ van Cuijkse auteur krijgt direct tweede druk

Voetbal 1.744 keer gelezen

BREDA | Zaterdag vond in Breda de presentatie van ‘Verdwenen Stadions’ plaats. De eerste druk van het boek, van de Cuijkse schrijver Martijn Schwillens, is al uitverkocht. “De hang naar nostalgie is zeker bij oudere voetballiefhebbers nog aanwezig”, verklaart Schwillens het succes van het boek.

Breda was als locatie gekozen, omdat een foto van de Beatrixstraat de voorzijde van het boek vormt. Het oude NAC-stadion is ook één van de elf hoofdstukken. “Het Avondje NAC is daar geboren en nog steeds een begrip. De sfeer van toen is lastig te kopiëren, nog los van het feit dat het huidige stadion er vanbuiten uitziet als een bedrijfsverzamelgebouw. De Beatrixstraat was echt hét hart van NAC”, weet Schwillens, die aangeeft dat elk stadion zijn eigen unieke verhaal kent. “Samen met bestuurders, oud-spelers, -trainers en supporters ben ik in de geschiedenis van het stadion gedoken om een goed en vooral eerlijk beeld te krijgen. De helft van de clubs is er na de door bestuurders zalig verklaarde nieuwbouw sportief niet beter op geworden. Zie NAC, Roda en ADO.”

‘De oude stadions waren vrijwel allemaal veel gezelliger en sfeervoller’

Speciale hardcover-versie
Verdwenen Stadions (verkrijgbaar via www.staantribune.nl) is verkrijgbaar in een speciale hardcover-versie en kent 320 pagina’s en meer dan 150 foto’s. Het boek is een reis door de geschiedenis, langs sportieve successen en heroïsche wedstrijden. “Kijk, qua faciliteiten waren al die oude stadions minder, maar ze waren vrijwel allemaal veel gezelliger en sfeervoller.”
Ondertussen is Schwillens alweer bezig met een nieuw boek: “Het Kanon, de biografie van oud-international Bram Appel. Die verschijnt in mei 2023.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant