De sportclubs gaan ook weer open. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club worden gespeeld.
De sportclubs gaan ook weer open. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club worden gespeeld.

Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

Sport 1.851 keer gelezen

VEGHEL | Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten over deze opening en de voorwaarden die gelden, zoals aanscherping van de mondkapjesplicht. “Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen, waaronder de horeca voort te zetten. Tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan”, aldus premier Mark Rutte.

Rutte laat weten dat er volgens hem ‘een verantwoord risico’ wordt genomen. Over een dag of tien hoopt het kabinet nog meer versoepelingen te kunnen aankondigen. Dan wordt als eerste aan de horecasector gedacht. Rutte: “Ik doe alleen geen harde toezeggingen.” 

Sportactiviteiten
Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs openden, kan het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.

Mondkapjes
De mondkapjesplicht en het advies wordt uitgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer. Ga voor alle informatie over de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het -advies naar www.rijksoverheid.nl/mondkapje.

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of al in 2022 corona heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.
Het quarantaine advies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

De volgende maatregelen gelden per 15 januari:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

Uit de krant

Uit de krant