Afbeelding
Foto: Ipsos
UPDATE

Exitpoll Limburg: BBB de grootste, CDA en FvD verliezen fors

Politiek 588 keer gelezen

LIMBURG | BBB wordt in Limburg vermoedelijk de grootste partij, dat blijkt uit de eerste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. De nieuwkomer komt voorlopig uit op 10 zetels. PVV, de nummer twee, komt uit op 6 zetels (dat waren er 7). Forum voor Democratie (FvD) verliest fors: van 6 zetels naar 1 zetel. CDA houdt volgens de exitpoll 5 zetels over van de 9 die ze er hadden.

‘Wij stoppen die trein’
“Nederland heeft duidelijk laten zien dat ze het beleid zat zijn”, zei BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas tegen de NOS. “De trein in Den Haag dendert maar door. Wij stoppen die trein.” BBB-lijsttrekker in Noord-Brabant John Frenken noemt de exitpoll ‘grandioos’.

Eerste Kamer
Nieuwkomer BBB komt volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, op 15 zetels in de Eerste Kamer. Daarmee laten ze VVD met 10 zetels ver achter zich.
De samenwerking tussen GroenLinks/PvdA (GroenLinks blijft op 8 en PvdA stijgt naar 7) komen samen ook uit op 15. De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei voor de Eerste Kamer. Dan wordt alles pas definitief.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest volgens deze exitpoll 8 zetels. CDA is van de regeringspartijen de grote verliezer. Zij zakken van 9 naar 5 zetels.
Nieuwkomers JA21(3 zetels) en Volt (2 zetels) doen het goed. Zij doen, net als BBB, voor het eerst mee.

Uit de krant