Gouverneur Emile Roemer (midden) sprak met de fractievoorzitters in Gennep.
Gouverneur Emile Roemer (midden) sprak met de fractievoorzitters in Gennep. Foto: Jos Gröniger

Gouverneur Emile Roemer bezoekt Gennep

Politiek 506 keer gelezen

GENNEP | In de veertien maanden na zijn installatie heeft de Limburgse gouverneur Emile Roemer inmiddels tien gemeentes met een ambtsbezoek vereerd. Woensdag was hij te gast in de gemeente Gennep, waar hij nu vier maanden woont. Roemer sprak er met burgemeester Hans Teunissen, de wethouders en fractievoorzitters, en bracht bezoeken aan Center Parcs en zorgcentrum Libermannhof.

De Commissaris van de Koning, van Brabantse komaf vertelde zich in Gennep erg thuis te voelen. “Gennep is een kleinschalige stad met veel kenmerken van de Limburgse cultuur. De gemeente heeft waardevolle pareltjes. De saamhorigheid en de traditie als zorggemeente zijn sterke punten ”, sprak hij na de ontmoeting met de Gennepse fractievoorzitters. “Bovendien woon ik dicht bij mijn familie in Sambeek en Boxmeer.”

Eervol
Emile Roemer startte zijn politieke carrière als raadslid in de gemeente Boxmeer. Namens de SP was hij er wethouder voordat hij lid van de Tweede Kamer werd. Recent was hij waarnemend burgemeester in Alkmaar en Heerlen. Op de vraag wat de functie van gouverneur interessant maakt antwoordde hij. “Het ambt van Commissaris van de Koning is eervol. Je komt op veel plaatsen en kunt met je bijdrage aan zaken het verschil maken. Ook het uitvoeren van de rijkstaken en het begeleiden van burgemeesters maakt deze baan zo mooi.”

Noorden op agenda
Als Gennepenaar woont Roemer op ruim 120 kilometer van het Gouvernement in hoofdstad Maastricht. Ervaart hij daar het gevoel van Noord-Limburgers die zeggen dat Limburg de ‘kop laat hangen’? Roemer: “Limburg is een langgerekte provincie. Van noord naar zuid is een best stuk, maar ik zorg er voor dat deze regio permanent op de agenda staat.”
Zaken die aandacht verdienen zijn de ontwikkelingen rond de hoogwaterveiligheid van de Maas tussen Limburg en Noord-Brabant. Er zijn plannen in de maak. Het is goed dat de twee provincies samen optrekken. En in dat kader is de fietsverbinding via de Maasbrug belangrijk. Het is goed ook hier samen een vuist te maken naar Rijkswaterstaat. Deze instantie blijft de eigenaar van de brug.”
Roemer ziet ook mogelijkheden voor ontwikkelingen in Gennep. “Er liggen kansen voor het centrum van Gennep. Winkel- en kantoorpanden die bestemd en verbouwd kunnen worden tot woningen.”

Provinciale verkiezingen
De Kop van Noord-Limburg is met twee leden (Afferdenaar Bart Megens en Pepijn Baneke uit Mook) vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. “En de voorzitter van de Provinciale Staten woont in Gennep”, merkt Gouverneur Roemer op. De vertegenwoordiging moet niet de reden zijn om op 15 maart een stem uit te brengen bij de verkiezingen. “Het is een recht om te stemmen. De Provincie heeft veel invloed op zaken. En zeker als je ontevreden bent over zaken, zijn de verkiezingen de manier daar iets aan te veranderen.”

Uit de krant