Afbeelding

Ooievaarsleed in Gennepse nesten

Opmerkelijk 2.295 keer gelezen

GENNEP | De drie ooievaarsnesten in Gennep, Ottersum en Ven-Zelderheide telden enkele weken geleden nog meer dan twee handenvol eieren. Er werden kuikens geboren, maar moeder natuur eiste ook haar tol: er vielen dode jonge Klepperaars te betreuren. Een brute aanval van rouwende ouders uit Gennep zorgde in de namiddag voor een macabere climax. Drie jonkies van het nest op café ‘t Swaantje werden eruit geworpen en overleden ter plekke.

Wat was de oorzaak? Konden de ouders van het Gennepse nest het verlies van vijf ooievaarskinderen niet verkroppen? Feit is wel dat van de zeker twaalf ooievaarskuikens er nog slechts vier in leven zijn. Het nest op het erf van de familie Kroon aan in Ven-Zelderheide werden vandaag nog vier kwieke kuikens waargenomen (foto). Volgens Geert Kroon, de gastheer van de kraamkamer, legde moeder ooievaar zes eieren. De levende jonkies worden op vrijdag 2 juni geringd door Beugenaar Leo Daanen.

Rouwproces begonnen
In Gennep en Ottersum is het rouwproces ingetreden. John Hendriks van ‘t Swaantje reageert geëmotioneerd op het natuurlijke drama. “Het is niet te bevatten. Het voelt alsof de jonkies vermoord zijn. De ouders zitten treurend op het nest. Af ten toe kijken ze naar beneden waar de overleden jonkies lagen.”Hendriks merkte dat er onheil was. “Ik hoorde veel herrie door de ooievaars en ben gaan kijken, maar het kwaad was al geschied.” De zaaleigenar hoopt op een klein wonder: “Misschien zit er op het nest nog een kuiken die de aanval overleefd heeft. Leo Daanen heeft eerder niet vast kunnen stellen hoeveel eieren of jongen er op het nest zaten. De ouders wilden toen niet wijken.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant