De leerlingen Sharon, Lara en Linda (vlnr) kunnen niet wachten om te beginnen met lezen.
De leerlingen Sharon, Lara en Linda (vlnr) kunnen niet wachten om te beginnen met lezen. Foto: Elzendaalcollege Gennep.

Bieb Elzendaalcollege uitgebreid met honderd nieuwe boeken

Onderwijs 455 keer gelezen

GENNEP | Honderd boeken voor Elzendaalcollege kwam BiblioPlus in de Nationale Boekenweek bezorgen. Wie denkt dat de leerlingen hier niet op zitten te wachten, heeft het mis. De boeken werden met zoveel enthousiasme ontvangen dat het leek of de jeugd in een snoepwinkel was. 

Joep Zwart, docent van Elzendaalcollege Gennep, is blij met de uitbreiding van het assortiment. “Het was hoognodig dat er nieuwe boeken kwamen. Je wilt de leerlingen toch keus kunnen bieden.” Het Elzendaalcollege heeft al jaren een lokaal in de school die als bieb fungeert en die leerlingen ook weten te vinden. “Maar het kan altijd beter,” lacht Joep. Carlijn Spee, lees-mediaconsulent Voortgezet Onderwijs van BiblioPlus beaamt dat. “Je vergroot je wereld door te lezen en het helpt je om kennis op te doen op een superleuke manier.” Om de leesbevordering en leesmotivatie te vergroten faciliteert BiblioPlus de boeken voor het voortgezet onderwijs.

De vakgroep Nederlands heeft met inbreng van de leerlingen een wensenlijst gemaakt met titels van boeken. Iedere les Nederlands start met tien minuten lezen en er wordt van elke leerling verwacht dat die een leesboek bij zich heeft. Carlijn: “Met de bibliotheek in school zorgen we er samen voor dat het laagdrempelig is en ieder kind makkelijk aan boeken kan komen.” Volgende stap is om leeskisten te maken met meer exemplaren van hetzelfde boek zodat ze in de klas gezamenlijk hetzelfde boek kunnen lezen. Joep: “Dan kunnen we hierover in gesprek en dieper op het boek ingaan.”

De meiden Sharon, Lara en Linda uit 3MA2 hadden weinig aanmoediging nodig en doken in de dozen om te kijken naar de nieuwe keuzemogelijkheden. Met moeite rukten ze zich los van de nieuwe collectie met honderd boeken om op de foto te gaan. Het duurde niet lang voor ze boekentips uitwisselden met Carlijn van BiblioPlus en er titels op het verlanglijstje-om-te-lezen belandden. Joep is tevreden: “Dit leesplezier, dat gunnen we iedereen.”

Uit de krant