Toneelvereniging Spelenderwijs kijkt er naar uit om De Gouden Koets op te voeren.
Toneelvereniging Spelenderwijs kijkt er naar uit om De Gouden Koets op te voeren.

Spelenderwijs gaat voor groots

Kunst en cultuur 1.143 keer gelezen

LANDHORST | Toneelvereniging Spelenderwijs brengt het ‘kluchtige blijspel’ De Gouden Koets tot leven op zaterdag 13 en 20 april en vrijdag 19 april. Al maanden is Spelenderwijs bezig met de repetities voor het door professioneel regisseur Joris Brukx geregisseerde stuk. Hoewel de Landhorstse toneelgroep geen jubileum te vieren heeft dit jaar, is ze wel van plan om groots uit te pakken. Bijna iets té groot. 

De Gouden Koets vertelt het verhaal van een appartementencomplex met zeer uiteenlopende bewoonsters. Als één van de woningen wordt betrokken door een uiterst aantrekkelijke buurman, is de dunne harmonie tussen de dames onderling nog verder te zoeken.
“We proberen altijd wel een grappig stuk te spelen. Dat is toch wat het publiek het meeste aanspreekt.”, vertelt Dedi Rijkers namens de toneelvereniging. “Zonder dat het ‘plat’ wordt. Ik denk dat we daar wel weer in geslaagd zijn.”

Dat is mede te danken aan het uitstekende werk van regisseur Joris. Als professional bindt hij zich doorgaans maximaal drie jaar aan een amateurvereniging, maar de klik met Landhorst is dusdanig dat hij inmiddels al in zijn tweede ‘termijn’ zit. “We hebben de laatste paar jaren een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen. Voor Joris was dat dus een leuke uitdaging om hen wat te leren.”, aldus Dedi.

Toch stond de toneelvereniging voor een nog veel grotere uitdaging, wilden ze De Gouden Koets goed op de planken brengen. Letterlijk een grote uitdaging. “Het decor dat we bedacht hadden paste zowel in de lengte, breedte als de hoogte niet in het dorpshuis.”, vertelt Patricia van den Heuvel, van het secretariaat van de vereniging. Ze lacht: “Het is een beetje uit de hand gelopen. Maar gelukkig viel alles net op tijd samen.” Ongeveer rond dezelfde tijd werd namelijk bekend dat de oude sporthal bij De Stek afgebroken zou worden. Deze gymzaal was hard aan vervanging toe, zodanig zelfs dat een hele nieuwe hal te prefereren was boven een ingrijpende opknapbeurt. Patricia: “Nu mogen wij dus nog een keer gebruik maken van die oude hal. En die is dus precies groot genoeg voor ons decor.” Dedi: “Bijkomend voordeel is dat we kunnen doen wat we willen. Als er in de muur moet worden geboord, dan is dat hier niet erg.”

En dus staat er nu een imposant en wandvullend decor. Spelenderwijs heeft er al heel wat mee gerepeteerd en samen met Joris de beste puntjes op de ‘i’ gezet. Er mag dan ook gezegd worden dat het decor niet alleen levensgroot maar ook levensecht is. Spelenderwijs kan dan ook niet wachten om de reacties van het publiek te zien als De Gouden Koets groots wordt opgevoerd. Dedi wijst nog op een laatste voordeel van dit tijdelijke theater: “Hier kunnen we maar liefst 150 stoelen per avond vullen!” Wil jij er bij zijn? Reserveer een kaartje via 06-10286221 of spelenderwijslandhorst@gmail.com.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant