Anna Janssen - Groothof kreeg de burgemeester op bezoek.
Anna Janssen - Groothof kreeg de burgemeester op bezoek. Foto: Jos Gröniger

Honderdjarige Anna Janssen geniet volop

Human Interest 1.778 keer gelezen

GENNEP | Het smalle strookje Limburg ingeklemd tussen Maas en Duitse grens blijft de Gennepse Friezin Anna Janssen – Groothof trekken. De in Sexbierum geboren Anna vierde donderdag haar honderdste verjaardag in de Niersstad. Reden voor burgemeester Hans Teunissen om de nog altijd kwieke eeuwelinge met een bezoek te vereren.

Het bezoek van dochter Nel en zoon Wil, buren, vriendinnen, bestuur van Senioren Gennep en de Gennepse burgervader deed de jarige zichtbaar goed. In de knusse huiskamer aan de Bierbrouwersgroes vertelde An (“Ze noemen mij Anna of An, ik vind beide goed hoor”) honderduit. 

An werd geboren in een groot gezin. “Ik was de zesde van vijftien kinderen. Een zus en ik zijn de laatste twee kinderen. De andere broers en zussen zijn overleden”, zegt de vrouw die in 1960 met toenmalige echtgenoot Mat en gezin neerstreek dichtbij de Duitse grens. “We gingen wonen in een oud spoorweghuisje in De Looi (buurtschap in buitengebied Gennep, red.)”  Zoon Wil vult aan. “Onze vader werd in die tijd Bonanza genoemd, naar de westernserie op televisie. Mensen uit de streek weten dat nog wel.”
Het huwelijk strandde helaas waarna kinderen Karel (overleden), Wil en Nel het huis verlieten en An op de Brugstraat in Gennep ging wonen. “Later woonde ik in de Weverflat, en met mijn latere echtgenoot verhuisde ik naar de Willemsweg in Nijmegen.”
Na het overlijden van haar toenmalige partner verhuisde An zo’n tien jaar geleden naar de Bierbrouwersgroes in Gennep. Daar vond zij het stekkie waar ze nog altijd zelfstandig woont. “Ik doe nog dagelijks de boodschappen. Want ik kook nog altijd zelf. Met mijn rollator loop ik naar de Jumbo aan ’t Straatje.” Behalve levensmiddelen neemt ze er naar verluidt ook snoep mee. “Mam snoept graag”, vult Wil aan. Bij Primera stookt ze aan voor een rokertje. “Ze rookt drie pakjes sigaretten per week”, zegt Wil. Anna’s gezondheid heeft haar ogenschijnlijk niets onder geleden. “Gerookt vlees blijft langer goed”, zegt de jarige eigenwijs. Een geheim voor het bereiken van deze mijlpaal heeft de honderdjarige niet een, twee, drie. “Ik blijf bewegen en loop nog dagelijks een stuk, en ik ga op z’n tijd op stap met vrouwen.”
An werd ’s avonds verrast met een uitstapje naar het casino. “Moeder houdt van een gokje. Aan de eenarmige bandiet zit ze graag, en bij de sigaretten koopt ze ook regelmatig een kraslot”, besluit dochter Nel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant