Rikie en Toon Janssen-Wijnhoven waren vorige week zestig jaar getrouwd.
Rikie en Toon Janssen-Wijnhoven waren vorige week zestig jaar getrouwd. Foto: Jos Gröniger

Liefde, geven en nemen en sport is rode draad in huwelijk van Rikie en Toon

Human Interest 1.135 keer gelezen

MILSBEEK | Het was op zaterdag vier november op de kop af zestig jaar geleden dat de Milsbeekse Rikie Wijnhoven (79) en Toon Janssen (85) van buurtschap De Bruuk uit Groesbeek elkaar het jawoord gaven op het raadhuis in de gemeente Ottersum. Enkele dagen later in november 1963 werd het huwelijk ‘op de Milsbék’ in de kerk ingezegend door pastoor Van de Loo.

Het diamanten paar is niet eensluidend als het gaat over de eerste kennismaking. Het moet onderweg naar of tijdens een dansavond in Mook gebeurd zijn dat de vonk tussen Rikie en Toon oversloeg. Het was een moeilijke tijd waarin Rikie, geboren in een gezin van negen kinderen, op jonge leeftijd haar vader verloor. “Ik was de jongste van de meisjes en mijn moeder had me graag langer bij haar gehouden”, zegt Rikie, “We trouwden toch al toen ik 19 was.”

Sporten 
Toon was in die jaren geleden een fanatiek voetballer bij Rood Wit en later Groesbeekse Boys in Breedeweg. Ook pastoor Gerard van de Loo erkende de voetbalkwaliteiten van Toon, die later voor Milsbeek speelde. “Voor het huwelijk vroeg hij of ik na ons trouwen mocht blijven voetballen. Pastoor was namelijk ook geestelijk adviseur van de voetbalclub”, zegt Toon, die later trainer werd bij De Zwaluw in Oeffelt en Estria (Escharen). Eenmaal werd hij bijna schutterskoning. Tot opluchting van Rikie viel de vogel van de standaard door het schot van Toons voorganger. “Ik was blij want ik wilde echt niet als koningin over de hele kermis gaan”, zegt Rikie die korfbalde bij Spes, 40 jaar tenniste en 55 jaar lid van de gymclub was.
In het huwelijk trokken Toon en Rikie veel met elkaar op maar het paar gaf elkaar ook de ruimte. “Ons huwelijk heeft geen geheim. We houden van elkaar en we geven en nemen aan en van elkaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant