Burgemeester Hans Teunissen feliciteert eeuweling Mia Toonen - Cilessen.
Burgemeester Hans Teunissen feliciteert eeuweling Mia Toonen - Cilessen. Foto: Jos Gröniger

Vlaggen uit voor honderdste verjaardag van Mia Toonen - Cilessen

Human Interest 2.214 keer gelezen

OTTERSUM | De vlaggen in een van de oudste buurten van het dorp verraden al dat er een feestje gevierd wordt in de Wilhelminastraat in Ottersum. In de markante hoekwoning aan de Lambertusstraat en Wilhelminastraat is bewoonster Mia Toonen - Cilessen het stralende middelpunt. De button vertelt dat Mia vandaag haar honderdste verjaardag viert samen met de familie.

De jarige zit te genieten met zus Lies en jongste broer Jan. “Samen zijn we goed voor tweehonderdtachtig jaar”, zegt benjamin Jan (88). Een rekensommetje leert dan zus Lies 92 jaar oud is. De uitkomst van dat sommetje had het kwieke drietal uit het blote hoofd al uitgerekend. ‘We komen uit een groot en sterk geslacht”, zegt Jan, “Thuis waren we met tien broers en zussen.”

Groesbeek
Thuis is Groesbeek, waar Mia op 20 september 1923 als vierde in het gezin op de wereld kwam. “We hadden het niet breed, maar wel goed”, vertelt de kersverse eeuweling, die in de Kloosterstraat in het Heuveldorp opgroeide. “Mijn broer woont nog in het ouderlijk huis.”
In Groesbeek ging Mia naar de lagere school. Na de school ging ze aan het werk. “Ik had graag gestudeerd, maar dat konden mijn ouders niet betalen. Ik wilde graag het onderwijs in.”
Als zestienjarige zag Mia met haar familie de Duitsers het land binnenvallen. De oorlog maakte diepe indruk op haar. “We moesten evacueren naar Overasselt. Daar zaten we zeven maanden. De bevrijding en de landing van de parachutisten zal ik nooit vergeten. Ik was toen 23 jaar.”
Thuis in de Kloosterstraat was het huis vernield en leeggeroofd. “We hadden niets meer.”

Naar Ottersum
In de naoorlogse jaren trok Mia naar Ottersum waar tante Jo (een zus van haar moeder) met Sjef Heldens Heldro IJs gestart was. “Daar leerde ik mijn man Piet kennen.”
Piet en Mia Toonen – Cilessen trouwden en stichtten een gezin van vijf dochters en een zoon. “In het huidige woonhuis aan de Wilhelminastraat – Lambertusstraat had Piet een oliehandel en later een slijterij. “Toen Piet ziek werd stopten we geleidelijk met de zaak. Hij was tien jaar ziek toen hij stierf. Dat is nu zesendertigjaar geleden”, zegt ze. “Piet was een lieve man, en zorgde goed voor de kinderen.”

Belangstelling
Mia Toonen is door een heupfractuur veel aan bed gekluisterd. Haar brein werkt nog uitstekend. De honderdjarige somt verhalen, jaartallen en namen nog feilloos op. Humor heeft zij nog steeds. “Ik heb er honderd jaar op zitten. Heb een mooi leven en woon in een huis dat iets ouder is dan ik. Hier voel ik me thuis.”
In de woonkamer vereren het bestuur van de KBO en een buurmeisje van jaren geleden de jarige met een bezoek, brengt het kamerkoor van zangvereniging Caecilia een serenade en is burgemeester Hans Teunissen op bezoek.
Mia geniet met volle teugen en de verjaardag kan niet lang genoeg duren. “Ik was vannacht om drie uur wakker, en bedacht dat ik niet meer in slaap moest vallen. Ik wil zo lang mogelijk van deze dag genieten.”

Een serenade van Caecilia voor de honderdjarige.
Mia luistert aandachtig naar het koor waarvan zij zeventien jaar lid was.
Mia (l), Lies en Jan. Samen 280 jaar!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant