
Ans is enthousiast over haar vrijwilligerswerk bij de Huismuis
Human Interest 937 keer gelezenGENNEP | In de tweede editie van het Verbindverhaal van dit jaar geeft Ans een inkijkje in haar vrijwilligerswerk bij de Huismuis. Wat en voor wie is de Huismuis precies en hoe is het om hier vrijwilliger te zijn?
Door Dominique Bartels
Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk terechtgekomen?
Mijn hele leven heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Eind 2019 ben ik met mijn man naar Gennep verhuisd. Dit was net aan het begin van de corona lockdown. Daar zit je dan, in een nieuwe omgeving, maar opgesloten in je huiskamer. Het inburgeren in de gemeenschap werd hierdoor lastig. Toen er weer meer openging ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Ik wilde graag iets voor kinderen kunnen betekenen. Ik kwam de advertentie van de Huismuis tegen in de Maas & Niersbode en dacht ‘’dit past bij mij’’.
Hoe bevalt het tot nu toe?
Het bevalt me erg goed, ik vind het heel leuk om te doen. Natuurlijk is het soms ook wel vermoeiend, omdat ik ook steeds weer leer, maar het brengt me veel voldoening. En als je dan dingen terug hoort als ‘’de leraar heeft aangegeven dat mijn kind meer praat op school sinds die naar de Huismuis gaat’’ dan is dat wel erg fijn. Wanneer kinderen eenmaal geweest zijn, blijven ze vaak terugkomen. Je leert iemand zo steeds beter kennen en ziet ook de vooruitgang. Ook is het leuk om te zien als kinderen op een gegeven moment met elkaar gaan spelen.
Wat is de Huismuis precies?
De Huismuis is een activiteit van de bibliotheek iedere woensdagmiddag van drie tot vier uur in de Bibliotheek in Gennep. Er zijn geen kosten aan verbonden. Dit is gestart in september 2022. Naast Gennep is er ook eens in de twee weken in de gemeente Bergen een Huismuis activiteit. Het doel van de i\is om de taalontwikkeling van kinderen van twee tot acht jaar samen met hun ouders te stimuleren. Het is de bedoeling dat ouders meekomen en meedoen. Zo kunnen ze ook inspiratie opdoen over hoe ze thuis aan de slag kunnen met taal. Gemiddeld zijn er zeven tot tien kinderen per bijeenkomst. Iedereen is welkom en je kunt vrijblijvend een keer langskomen tijdens de Huismuis activiteit. Wat jouw achtergrond is met de Nederlandse taal maakt niet uit.
Wat zijn jouw taken?
We staan altijd met z’n tweeën en dat is fijn. Ik ben ook nog steeds lerende. Je hebt steun aan elkaar, kunt elkaar aanvullen. Samen bereidt je de middag voor. Vaak zijn we er een uurtje voor aanvang en blijven we erna nog eventjes. Ook bereid ik vaak al wat voor, bijvoorbeeld door het bestuderen van het boek dat we gaan behandelen. Het bedenken van creatieve knutselwerkjes en spelletjes hoort ook bij de voorbereiding. Van de Bibliotheek krijgen wij veel ondersteuning met bijvoorbeeld boeken en leuk materiaal. Tijdens de inloop zelf starten we altijd met de kamishibai. Dit is een vertelkastje. Een soort poppenkast voor boeken. Een boek is uitgewerkt in platen, die je in dit kastje kunt zetten. Je kunt het voorlezen door de tekst die achterop te plaat staat. De kinderen zien dan aan de voorkant in beelden wat er verteld wordt en leren zo de taal eigen te maken. Na het verhaal gaan we vaak een knutselwerkje maken dat met het verhaal te maken heeft of we doen een woordspelletje. Ter afsluiting gaan we weer terug naar de kamishibai en dit keer mogen de kinderen het verhaal vertellen en de platen schuiven. Het uur vliegt vaak voorbij. We vinden het belangrijk om de ouders te betrekken, om zo te stimuleren dat ouder en kind samen met taal bezig gaan.
Interesse in vrijwilligerswerk bij de Huismuis? Er worden nog vrijwilligers gezocht. Voor meer informatie zie www.dekonnectkever.nl/vacatures