Nell en Toon Ras-Wouters werden vereerd met een bezoek van burgemeester Hans Teunissen.
Nell en Toon Ras-Wouters werden vereerd met een bezoek van burgemeester Hans Teunissen. Foto: Jos Gröniger

Toon en Nell Ras vieren zestigste trouwdag

Human Interest 472 keer gelezen

OTTERSUM | Het zuiden bleef trekken. Het onderwijsechtpaar Toon en Nell Ras - Wouters had een stekkie gevonden in Almelo. Het uit Budel en Vessem afkomstige stel trok in zuidelijke richting en streek in 1975 neer in Ottersum. Daar bereikten Toon (86) en Nell (87) de mijlpaal van zestig jaar huwelijk. Afgelopen maandag bezocht burgemeester Hans Teunissen het diamanten paar.

Door Jos Gröniger

De huwelijksdag vierde de familie Ras - Wouters zaterdag en zondag in De Lutte (Overijssel) en Zwolle waar musical The Prom van Pia Dauwes bezocht werd. Dat gebeurde met de beide dochters en hun gezinnen, die in Nijmegen en Hoensbroek-Heerlen wonen.

Thuis in Ottersum weten Toon en Nell Ras - Wouters waar zij elkaar leerden kennen. ‘Dat was tijdens het kamp van de jeugdbeweging in Veldhoven. Nell was bij de Gidsen en ik was Verkenner”, zegt Toon. “We troffen elkaar onderweg en op het kamp kwamen we met elkaar in contact.” Van het een kwam het ander en de twee kregen vaste verkering.

Op 27 november trouwden de twee in Vessem, de geboorteplaats van Nell. “We trouwden voor de wet en in de kerk op dezelfde dag”, zegt Nell, die inmiddels de kost verdiende al kleuterleidster in de Veldhovense Philipswijk Dekker. “Dekker groeide snel. Er waren toen acht kleuterklassen van zo’n veertig kinderen.”
Toon Ras werkte in het onderwijs aanvankelijk op de lagere school. Zijn hart lag echter bij het onderwijs voor kinderen met leerproblemen. Hij stapte over naar een school voor individueel onderwijs. Later werd hij tien jaar directeur van een school voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Na een uitstapje in 1970 naar Almelo waar beiden in het onderwijs werkten keerde het gezin Ras terug naar het zuiden. “Dat bleef trekken”, zegt Nell. Omdat in Gennep de Van Gilsschool (voor speciaal onderwijs) een vacature van directeur had solliciteerde Toon er. Nell ging als invalleerkracht werken op de school van Maria Roepaan (nu Dichterbij).
De familie betrok een woning aan de Ottersumseweg. In 1990 verhuisden zij naar de Grevendaal.
In Ottersum waren Toon en Nell actief als vrijwilliger. Toon was secretaris van de bibliotheek voorzitter van het schoolbestuur, bestuurslid van Stichting Vrienden van Norbertus en voorzitter van de Cliëntenraad van Maria Roepaan. Nell was bestuurslid bij de regionale Zonnebloem afdeling Limburg. “Ik werkte mee aan de vakanties en winkelochtenden.”
Nog meer ontspanning vond het paar in de vakanties met caravan in Europa, en de vliegreizen naar onder andere China en Afrika.
De twee kijken tevreden terug op 60 jaar huwelijk. “We leven rustig en respecteren elkaar. Zo gaan we verder.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant