De Colorguard of the 82nd Airborn Division brengt een groet bij de pas onthulde Vector of Memory.
De Colorguard of the 82nd Airborn Division brengt een groet bij de pas onthulde Vector of Memory. Foto: Jos Gröniger

Vector of Memory aan gevel Remember September 1944

Historie 199 keer gelezen

MOOK | Het Mookse museum Remember September 1944 aan de Koningin Julianastraat in Mook is sinds zaterdag verguld met de Vector of Memory. Het kunstwerk annex plaquette aan de voorgevel geeft aan dat Mook en Middelaar is opgenomen in de Liberation Route Europe. De onthulling vond plaats nadat Frits Janssen van Stichting Remember September 1944 herinneringen aan Operatie Market Garden opriep. 

Het door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen kunstwerkje werd onthuld door een Amerikaanse luitenant-kolonel van de Colorguard of the 82nd Airborne Division.

Zware slag
De Vector is een ronde plaquette die behoort tot een serie van Vectors of Memory die de belangrijke gebeurtenissen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Vector bij museum Remember September 1944 herinnert aan het verhaal van de gevechten die tijdens operatie Market Garden in september 1944 bij Mook plaatsvonden. Spreker Frits Janssen, in wiens huis het museum is ondergebracht vertelde het verhaal met bewogen afloop. In het logboek van het legeronderdeel werd zo vertelde Janssen slechts één regel opgetekend: ‘It was a rough day’.

Hikingtrail
De Vectors of Memory markeren de internationale Liberation Route Europe. In de regio is de Liberation Route bekend door de luisterkeien op diverse plaatsen. Met de Vector of Memory worden points of interest op een soortgelijke route aangeduid. Het is echter een wandelroute die vergelijkbaar is met Santiago de Compostella. De route draagt de naam Bevrijding van Limburg die van Mesch in het zuiden naar Mook in het noorden van Limburg loopt. Op deze route door Limburg zijn inmiddels honderdvijftig verhalen te zien.
Zie ook www.liberationroute.com.

Uit de krant

Uit de krant