Koos.
Koos. Foto: De Maas Driehoek
COLUMN

‘Hij is mesjogge, moet even de bak in en gaat dan gewoon verder’

Column 1.062 keer gelezen

Wat was de eigenaar van de garagebox kwaad. Het liefst ging hij de inbreker met een stuk hout te lijf. Is gelukkig niet gebeurd. De inbreker is gepakt. Nu lees ik in de krant dat zijn hele riedel strafbare feiten voor de rechter genoeg was om hem enkele maanden de gevangenis in te sturen. Ik krijg een app waarin ik word gewezen op het krantenartikel. “Dat is hij.” Ja, dat moet hij wel zijn. Enkele omschreven feiten kennen we. Die werden destijds enthousiast in de app gedeeld, ook met de eigenaar van de garagebox.

Marcel – we noemen hem maar even zo - is knettergek. Er is geen land met hem te bezeilen. Dus stoppen we hem maar in de gevangenis, voor een poosje. Daarna begint het weer van voren af aan. Ik hoor de roep om hardere straffen, het zal niet helpen. Het interesseert Marcel geen ene flikker. Hij brak een auto open omdat hij wist dat er twintig euro in lag. Op videobeelden is te zien dat hij achter een restaurant rustig van twee halve kratjes met lege flesjes één volle maakt. De naburige supermarkt-eigenaar toont de videobeelden van Marcel die een kwartiertje later het kratje komt inleveren voor het statiegeld. Films te over van inbraken in Grave, Cuijk en Boxmeer, met steevast Marcel in een glansrijke eenzame hoofdrol.

Marcel is dus een kruimeldief van de laagste soort, lid van de onderafdeling van het inbrekersgilde. Vooruit, met een beetje goede wil kun je zeggen dat hij nog wil werken voor zijn geld. Voor het uurloon voor het op deze wijze ophalen en inwisselen van lege flesjes (meerder malen keurig gefilmd) komt menigeen niet uit zijn bed. Marcel wel. Hij jaagt velen tegen zich in het harnas. Het is uiterst irritant wat hij doet. Veel inbraakschade. En je blijft met je fikken van andermans spullen af, toch?

Zijn moeder herkende hem op de beelden. Maar wat moet ze met hem? Wat moet de rechter met hem? Wat moet de garagebox-eigenaar die aardig wat tijd zoet is geweest met het regelen van herstel en verzekeringsgedoe.

Wat zeg je tegen de vrouw die tijdens een van zijn vele inbraken angstige momenten beleefde? Ook zij is kwaad. Dat is het enige dat we snappen. 

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant