Koos
Koos Foto: Maas Driehoek
COLUMN

‘Acht jaar lang wachten op een huurwoning, hoe doe je dat?’

Column 104 keer gelezen

Ik ben gek op cijfertjes. Eindeloos kan ik staren naar getallenreeksen, uitslagen van verkiezingen of op maandagochtend naar de stand in het voetbal, van Achates tot Ajax. Maar pas op: cijfers alleen zeggen niks. Het elftal dat de drie veronderstelde sterkste tegenstanders in de eerste drie wedstrijden trof, hoeft nog niet te wanhopen. Dat moet je dan wel even weten.

Mijn ochtend kon niet meer stuk toen ik een artikel vol cijfers zag over onze woningmarkt, de huurwoningen wel te verstaan. En dan heb je het in deze regio - Land van Cuijk en Noord-Limburg -over Mooiland, want dat is de gigant die ervoor moet zorgen dat we genoeg huurwoningen hebben.

Dat lukt dus niet. Erger, het is een ramp als je in deze regio een huurwoning zoekt. Scheiden of bij pa en ma vertrekken, kun je beter niet doen. Of je moet zo verstandig zijn geweest al voor je huwelijksdag of rond het vertrek van de basisschool, je in te schrijven bij Mooiland voor een huurwoning.

Ook bij deze cijfers zou ik graag wat meer achtergrondinformatie hebben. Want het kan toch niet waar zijn dat het gemiddeld acht jaar duurt voordat je aan de beurt bent voor een woning? Hebben ze bij Mooiland een personeelstekort waardoor de cijfers nooit worden bijgewerkt? In 2018 waren er 5.018 woningzoekenden in het Land van Cuijk. Waanzin, maar het kan erger, want inmiddels zijn het er alweer een kleine duizend meer. In totaal staan er in deze gemeente ongeveer 8.500 woningen. Dus als nu eens heel snel twee-derde van alle huurders opkrast, dan pas kunnen alle woningzoekenden geholpen worden. Het kan niet waar zijn.

Genoeg nieuwe woningen bouwen lukt niet. Immers, in de voorbije 3,5 jaar kwamen er maar 48 bij. Er werden er kennelijk wel meer nieuw gebouwd, maar ook erg veel gesloopt of verkocht. Dat laatste gebeurde in 2021 zo massaal dat het aantal woningen zelfs met 40 daalde. Gelukkig, wethouder Bouke de Bruin is optimistisch: ze verwacht dat er in twee jaar tijds 230 nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd.

Graag zie ik een berekening van haar in welk jaar de woningnood passé is, hoeveel huurders er moeten overlijden, of hoeveel huurders onterecht staan ingeschreven. Ik ben gek op cijfers, maar deze maken me duizelig en ongelovig. Of boos.

Koos

Uit de krant

Uit de krant