Bombakkes-prins Joris I overhandigt filmmaker Teun Rutten de Huusorde.
Bombakkes-prins Joris I overhandigt filmmaker Teun Rutten de Huusorde. Foto: Marco Thijssen

Prachtige première carnavalsdocu ‘t Zal d’r altied blie.ve krölle

Carnaval 527 keer gelezen

GENNEP | Zelden zullen zo’n 250 Gennepse carnavalisten dik anderhalf uur ingetogen, bijna zwijgend en zittend bij elkaar gekomen zijn. Bij de première van de documentairefilm ’t Zal d’r altied blie.ve krölle lukte dat. Filmmaker, cameraman, regisseur en editor Teun Rutten had maanden van denkwerk, interviews en camerawerk gecomponeerd tot een document dat inzicht geeft in de tradities, historie en het heden van vasteloavesklup ’t Bombakkes.

Alleen tijdens momenten dat er gelachen kon worden -en die waren er- waren de kijkers te horen tijdens de voorstelling. Muisstil was het bij de passages waarin de op 5 september overleden interviews van Schijndel – Hermsen geïnterviewd werd. “Op het moment van het interview Marleen ernstig ziek, en besefte zij dat ze tijdens de première er niet meer bij zou kunnen zijn”, vertelde Teun Rutten.

Toestemming
De Gennepenaar vroeg het bestuur van ’t Bombakkes in 2021 om toestemming een film over carnaval in de Niersstad te mogen maken. Het idee voor de documentairefilm was gestoeld op Nao ’t zuuje, de film over het Venlose carnavalsavontuur van tv-presentator en zanger Lex Uiting. Rutten verklaarde ook dat hij tijdens de productie regelmatig ruggenspraak had met regisseur Rob Hodselmans. Dat gebeurde pas nadat ’t Bombakkes de Gennepse filmmaker een blikje in de keuken gunde.
De documentaire ’t Zal d’r altied blie.ve krölle kent de carnavalsschlager De Niers van wijlen Geert Peters, en de stroom van de rivier als rode draad. Het beelddocument schetst de gebeurtenissen van het in het diepste geheim tekenen van het contract door Prins Joris d’n Urste op kasteel De Croy in Aarle-Rixtel in oktober 2022 tot aan de popverbranding op de Markt op carnavalsdinsdag.
Teun Rutten krijgt op de elfde van de elfde zelfs een inkijkje in ‘Kamer 15’ van Hotel De Kroon. In de vrijgehouden hotelkamer zit een handvol Gennepenaren aan een pilsje. Van de mannen weet op één personen na iedereen dat zij niet de uitverkorene zijn. De verrassing is groot als onder de grote, groene Super Mario-pet de jubileumprins van ’t Bombakkes blijkt te zitten. Kort voor zijn uitkomen belt de nieuwe heerser met het thuisfront. Vader Sammy en moeder Jet horen het nieuws. Ook schoonmoeder wordt gebeld door de prins in spé. Het ‘Met je liefste schoonzoon’, wordt met beantwoord met ‘Thomas?’
Enkele minuten later is Joris Lekantonpessy prins Joris met prinses Nikki aan zijn zij. Het leven van het prinsenpaar trekt als een film voorbij. De afterparty, schoolbezoeken, sleuteloverdracht, de optocht, kindercarnaval en carnavalsdinsdag komen aan bod. De fragmenten worden afgewisseld met historische beelden, interviews met vrouwen van de Raad van Elf, diverse carnavalsgroepen en als laatste de popverbranding.
Filmmaker, producent, cameraman, regisseur Teun Rutten werd na afloop terecht geloofd voor de film. Een emmer bier en de Bombakkes huusorde vallen hem ten deel.

De hoofdrolspeler die in ‘t Zal d’r altied blie.ve krölle buiten beeld blijft straalt, maar blijft bescheiden. “Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Ik was bang dat men het niet goed vonden. Totdat mijn zus Eef me verzekerde dat het prachtig was.” Rutten heeft geleerd van de megaklus. “Ik heb tijdens het filmen en monteren mijn vaardigheden aangepast. Als je goed kijkt, zie je verschil tussen het begin en het eind.” Plannen voor een nieuw project zijn er. “Maar eerst ga ik dit seizoen carnaval vieren. De camera blijft thuis.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant