De vluchtelingenboot zoals die nu ligt bij Mook.
De vluchtelingenboot zoals die nu ligt bij Mook. Foto: Persbureau SK-Media

Gemeente Mook en Middelaar verhuist Oekraïense bewoners naar nieuwe opvangplek

Algemeen 439 keer gelezen

MOOK | Gemeente Mook en Middelaar gaat de komende jaren Oekraïense vluchtelingen opvangen in het voormalige hospice aan de Cuijksesteeg 2 in Mook. Als eerste zullen de Oekraïners die nu in Plasmolen worden opgevangen naar de nieuwe opvangplek verhuizen. Ook zullen alvast enkele bewoners van het opvangschip in Mook naar de Cuijksesteeg gaan. In februari 2025 verhuizen ook de andere bewoners van het schip. Wethouder Frank Dillerop: “Dan vertrekt het schip en hebben we een duurzaam alternatief gerealiseerd voor de Oekraïners die in onze gemeente wonen.” 

Eind 2023 kondigde gemeente Mook en Middelaar aan dat het perceel aan de Cuijksesteeg 2 in Mook – waarop het leegstaande Hospice Huis Wilma staat – wordt heringericht door de eigenaar. En: dat de gemeente hier gedurende die herinrichting vluchtelingen uit Oekraïne zou willen opvangen. Die plannen zijn nu verder uitgewerkt. Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen op de Cuijksesteeg 2 is inmiddels een omgevingsvergunning verleend. De eigenaar heeft het voormalige hospice met een kleine verbouwing geschikt gemaakt als opvangplek. Daarnaast worden er komende tijd huizen gebouwd, die de gemeente kan huren, zodat aan de Cuijksesteeg per 1 maart 2025 een alternatief beschikbaar is voor de bewoners van het opvangschip.

In principe voor 5 jaar 
Wethouder Ton Herings: “Dat doen we in principe voor 5 jaar, met een optie tot verlenging. Mocht de opvang van Oekraïense ontheemden niet meer nodig zijn of de bekostigingsregelingen vanuit het Rijk niet meer gelden, dan kunnen we misschien andere mensen helpen. Inwoners bijvoorbeeld die door omstandigheden met spoed een woonplek nodig hebben. Omdat de omgevingsvergunning nu is verleend voor Oekraïense vluchtelingen, zal er in dat geval een nieuwe vergunning moeten worden aangevraagd.”

Gemeentelijke opvangplekken 
Gemeente Mook en Middelaar vangt op dit moment op verschillende locaties Oekraïners op: in vakantiehuisjes in Plasmolen, op een schip in Mook en in een sacristie in Molenhoek. De opvang in Plasmolen stopt per 1 juli 2024, die op het opvangschip in februari 2025. De bewoners van deze twee locaties kunnen dan terecht op de Cuijksesteeg in Mook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant