Allemaal lachen voor de camera en zo hard als je kan 'Sportstuif' roepen!
Allemaal lachen voor de camera en zo hard als je kan 'Sportstuif' roepen! Foto:

Bij Sportstuif draait het om spelletjes en buitenspelen

Algemeen 1.308 keer gelezen

CUIJK | De hemel is grauw en grijs. Het regent niet maar het waait wel, en hard. Ferd en Sam, beide misschien wel de laatste generatie échte buitenspelers, laten zich niet tegenhouden door de onstuimigheid der elementen. Immers, de temperatuur is prima. “Wij zijn hier toch niet van suiker?”, lacht Ferd. De locatiemanager van de Cuijkse afdeling van Sportstuif, dé nieuwe sportieve BSO in de regio, laat hiermee zien dat er altijd ruimte is om lekker actief bezig te zijn. Precies zoals het past binnen het devies van Sportstuif.

Veerle en Nine rennen gillend en lachend naar de andere kindjes toe. Dat het buiten bijna stormt kan hen niet deren. “Je kan hier heel sportief doen. Dat ben ik zelf ook. Heel veel kinderen hier zijn dat.”, zegt Veerle.
Ferd glimlacht tevreden. “Dat is wat we hier bij Sportstuif willen. Gewoon lekker veel bewegen, dat vinden we belangrijk. Dat doen we door lekker veel spelletjes te doen met de kinderen.” Terwijl ‘Schipper mag ik overvaren’ inmiddels uit de kinderkeeltjes klinkt, vertelt de locatiemanager: “Heel veel spelletjes, dat is wat wij hier doen. We proberen zo veel mogelijk te variëren en nieuwe dingen te verzinnen. Het gaat om de afwisseling, dat houdt het leuk. Niet voor niets dat wij soms in de materialenkast van de hoofdlocatie kijken en inspiratie opdoen. Binnenkort gaan we dus lasergamen. En dan zijn ook alle kindjes uit de buurt meer dan welkom.”
Uitdagen en ontwikkelen
“Ik kan niet kiezen wat ik het leukste vind. Ik vind álles leuk.”, zegt Veerle over het gevarieerde programma. “Maar het vraagspelletje dat we laatst deden, dat vond ik wel héél leuk.” De exacte uitleg van deze activiteit blijft even in het midden, maar het spelletje is een perfect voorbeeld van waar Sportstuif voor staat. De landelijk opererende BSO wil niet alleen maar de kinderen vermaken en entertainen, het wil ze helpen opgroeien en ontwikkelen. “We willen ze sociaal en motorisch ook iets bijbrengen.”, zegt Ferd. “Neem bijvoorbeeld een balspelletje, dat is goed voor de motoriek. Kinderen leren balans, mikken en gooien. Bij dat vraagspelletje werd juist de creativiteit en het sociale op de proef gesteld.” Belangrijk daarbij blijft dat kinderen worden uitgedaagd, zodat ze er vanzelf beter in worden. “Want als je ergens goed in bent, vind je het vanzelf ook leuk.”
Grote kinderen
Naast de vele spelletjes en het lekker buiten zijn, vinden Nine en Veerle ook hun leiders erg leuk. Niet alleen kunnen Sam en Ferd “heel goed spelletjes uitleggen”, ze spelen ook écht mee. “Bij mijn andere BSO bleven de leidsters alleen maar op de stoel zitten.”, zegt Nine. Ferd knikt lachend: “Ik voel me hier soms zelf ook nog een groot kind. En de kinderen zien me dan ook wel een soort van als vriend. Dat vind ik heel leuk.” Volgens het ‘grote kind’ is dat ook de kracht van Sportstuif. Doordat de medewerkers ook actief omgaan met de kinderen, krijgen ze een goed beeld van het kind, zijn of haar sterke kanten en waar nog in gegroeid kan worden.

SIOL
Terwijl de kinderen nog steeds heerlijk buiten spelen, checkt Ferd even de weersverwachting voor morgen. Hoewel nog steeds veel grijs en grauw lijkt de harde wind dan plaats te maken voor een wisselvallig buitje. Uiteraard wordt er dan binnen gespeeld, in de kantine van voetbalvereniging SIOL, waar Sportstuif gesitueerd is. “Die samenwerking met SIOL werkt uitstekend.”, volgens Ferd. “Het is fijn dat we hier van de locatie gebruik kunnen maken. Bij echt slecht weer zijn er genoeg spelletjes die we binnen kunnen doen.” De nadruk daarbij ligt op spelletjes, want een scherm wordt niet aangesloten. “En de kinderen vragen daar ook niet naar. Ze voelen die behoefte ook niet. Ik denk dat dat heel goed is.”, vindt Ferd. “Maar, als het dus even kan gaan we wel buiten spelen. Een paar druppeltjes is niet erg, toch?” Nine en Veerle knikken instemmend: “We zijn niet van suiker!”

Sportstuif misschien iets voor jouw kinderen? Neem eens een kijkje op Sportstuif.nl/cuijk, of mail naar cuijk@sportstuif.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant