Jan Nillesen
Jan Nillesen
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

‘Ook al zie je niets, dan nog valt er genoeg te ontdekken’

Algemeen 1.535 keer gelezen

BOXMEER | Sommige mensen leggen het beentje er op als ze met pensioen mogen. Jan Nillesen daarentegen is misschien nog wel drukker in de weer dan ooit. Dag in dag uit is de Boxmerenaar bezig met de natuur. Als hij geen excursies organiseert op groene hotspots in de omgeving, dan schrijft hij zijn excursie-ervaringen wel op, compleet met biografieën over de flora, fauna en landschapsecologie. 

“Ik geef 52 excursies per jaar. Daarnaast verzorg ik ook nog lezingen over natuur en landschap. Dat doe ik verspreid over heel de regio, van Arnhem tot de Peel.” Als Jan in al die excursies ook maar een fractie van zijn enthousiasme kan overdragen, dan zal de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurvereniging) telkens heel wat nieuwe leden moeten vergaren. Tot in de kleinste details vertelt hij hoe planten en dieren met elkaar en de wereld leven. Jan: “Ik ben heel nieuwsgierig. Hoe is iets ontstaan? Waarom ziet het er zo uit? Waarom groeit een plant specifiek dáár? Dat ga ik dan uitzoeken.” Jan vertelt over de orchidee: “Die zie je steeds op bijzondere plekken. Ze werken samen met schimmels, waardoor ze op plaatsen groeien waar andere planten het niet uithouden. Brandnetels daarentegen groeien op stikstofrijke plekken. Ze groeien dan uitbundig en verdringen alle fragiele inheemse planten. Het zijn competitieven. Wij noemen ze Trumpplanten. Zo heeft iedere soort zijn eigen strategie.” 

Tijdens de wekelijkse excursies vertelt Jan over hoe de natuur altijd rust en orde creëert doormiddel van verscheidenheid. Later die week schrijft hij een verslag van die excursie, volledig met foto’s. “Gemiddeld zijn die 200 pagina’s. Maar soms haal ik ook nog de 300 of 400.”

“Ook al zie je in eerste instantie niets bijzonders, dan nog valt er genoeg te ontdekken.”, concludeert Jan. Hij doet dit vrijwilligerswerk dan ook puur uit passie, iedere excursie of verslagpagina opnieuw. Dankzij zijn pensioen heeft Jan gewoon meer tijd voor zijn hobby dan ooit tevoren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant