Initiatiefnemers Olga Flintrop en Willem Elders vrezen ook voor het verdwijnen van het zwembad.
Initiatiefnemers Olga Flintrop en Willem Elders vrezen ook voor het verdwijnen van het zwembad. Foto: Tekst en foto: Jos Gröniger

Marathon ‘de klok rond’ voor zwembad Pica Mare

Algemeen 662 keer gelezen

GENNEP | De gebruikers van zwembad Pica Mare luiden de noodklok. Het voortbestaan van het bad uit de jaren zeventig van de vorige eeuw is in het geding. Om Gennep en omgeving bewust te maken van een mogelijke sanering van het zwembad start zaterdag 18 november om 14.00 uur een zwemmarathon die 24 uur duurt.

De vrees ontstaat nu het onderzoek naar de haalbaarheid van behoud van een zwembad in Gennep vordert. Er zijn drie opties: nieuwbouw, verbouw en sluiting. 

Sociale waarde
“Het lastige is dat ik zelf meegewerkt heb aan het onderzoek”, zegt Willem Elders van zwemvereniging Vivalo, “Met sluiting houdt de gemeente geld over, maar het zwembad heeft ook een sociale waarde. Veel mensen komen hier zwemmen omdat het goed voor hun gezondheid en gestel is.”
Velen leerden zwemmen in het bad in Pica Mare, en nog steeds gebeurt dat. “Er verdrinken jaarlijks 86 mensen omdat zij niet hebben leren zwemmen”, zegt Olga Flintrop, “Ook voor kinderen is er een wachtlijst. En er wordt wel gesproken over een uitwijk naar Boxmeer of Cuijk, maar het bad in Boxmeer is ook gedateerd en Cuijk staat voor een verbouwing.”

Actie voeren
Voor het zwembad dat medio 1990 gerenoveerd werd driegt sluiting. Daar willen de gebruikers een actie voor houden. “Met deze actie willen we laten zien dat het behoud van het bad van grote waarde is”, zegt Willem Elders, die samen met zwemster Tamara van Vliet het startsein geeft. “We starten samen om één minuut voor twee. Als we om twee uur terugkomen mogen de eerste zwemmers beginnen.”
Gedurende 24 uur wordt er gezwommen door afvaardigingen van onder andere zwemschool Zwemkanjers, zwembad De Groes, Duikvereniging Atlantis, Dichterbij, Bijzonder In Beweging, Gennep Vitaal, Stichting Naturistisch Zwemmen Gennep, beheerder Vegebo, en zwemvereniging Vivalo. Info: www.vebegolocaties.nl/picamare.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant